FOTO: Trampov zet objavio render za kompleks na mestu Generalštaba: Luksuzni hotel i 1.500 stanova

Zet bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, Džared Kušner, objavio je na mreži "X" render za projekat luksuznog kompleksa na mestu Generalštaba Vojske Srbije.
"Uzbuđeni smo što možemo da podelimo neke slike ranog dizajna za razvojne projekte koje smo kreirali za albansku obalu i centar Beograda", napisao je Kušner.
 
Podsetimo, Džared Kušner je potvrdio da zaključuje velike poslove sa nekretninama u Srbiji i Albaniji, što je, kako ocenjuje Njujork tajms, poslednji primer da Trampova porodica posluje u inostranstvu, čak i dok on pokušava da se vrati u Belu kuću.
Čini se da su Kušnerovi planovi na Balkanu delom nastali kroz odnose izgrađene dok je Tramp bio na vlasti, piše Njujork tajms.
 
Kušner, koji je bio viši zvaničnik Bele kuće, rekao je da je na tim poslovima radio sa Ričardom Grenelom, koji je nakratko bio na funkciji vršioca dužnosti direktora nacionalne obaveštajne službe u vreme Trampa, kao i ambasadora u Nemačkoj i specijalnog izaslanika za Balkan.
Jedan od predloženih projekata biće pretvaranje ostrva kod obale Albanije u luksuzni turistički kompleks, navodi Njujork tajms.
 
 
Drugi, kako dodaje Njujork tajms, kojim se, prema jednom srpskom poslaniku i Kušnerovoj kompaniji, planira luksuzni hotel i 1.500 stambenih jedinica i muzej, trebalo bi da bude u Beogradu, na mestu bivše zgrade Generalštaba koja je oštećena u NATO bombardovanju 1999. godine.
 
Peticija i status kulturnog dobra
 
Ekološki ustanak najavio je pokretanje peticije da se zgrada Generalštaba ne poklanja investitorima i da na tom mestu bude izgrađen memorijalni centar posvećen žrtvama iz 1999. godine.
 
Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da postoji dokument koji je, prema njegovim tvrdnjama, prvog decembra 2022. godine potpisao ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić sa američkim ofšor kompanijama kojima se u zakup daje kompleks zgrada Generalštaba. 
 
Dodao je da prema tom dokumentu, "Vlada Srbije ovlašćuje Gorana Vesića da sačini memorandum o razumevanju, da se firmi Kušner i sestrinskoj firmi odobri da uđu u zakup na 99 godina na toj lokaciji bez naknade, da bi posle 99 godina ta firma mogla da postane vlasnik".
On je pozvao Vesića da memorandum dostavi javnosti na uvid.
 
Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda saopštio je da zgrada Generalštaba i Ministarstva odbrane ima status kulturnog dobra i da Zavod nije dobio nijedan zvaničan dokument kojim se predlaže ukidanje tog statusa.
 
Vesić je za Politiku rekao da postoji interesovanje kompanija za investiranje u lokaciju bivšeg Generalštaba u Ulici kneza Miloša, teško oštećenog u NATO bombardovanju 1999. godine, ali da on memorandum nije potpisao. 
 
On nije želeo da komentariše navode da su za investiranje na toj lokaciji zainteresovane američke firme "Kusner rijaliti" i "Atlantik inkjubejšn partners LLC".
  • Dejan

    20.03.2024 08:57
    GOZ Srbija
    @MilePub

    One su Globalisticke okupacione zone, jer nemaju ni D od Drzave.
  • Milica

    19.03.2024 20:06
    Bruka i sramota
    Da li je ova drzava dotakla dno, da oni koji su nas bombardovali, zbog kojih su nevini stradali a niko nije odgovarao, grade i to bas na mestu koji je i simbol tog istog bombardovanja! Ovo je ruganje zrtvama i samima sebi. Neka se i sravni ta ruina i napravi nesto drugo kao spomen obelezje. Ne moramo da prodamo i poslednji tracak dostojanstva. NIJE NA PRODAJU!!!!!
  • dijasporac

    19.03.2024 17:14
    Zgrade Generalstaba jesu proglasene za spomenik kulture ali covek se mora zapitati da li su oni koji su ga proglasili spomenikom kulture 2005-te godine bili svesni i zdravog mozga ili pak igrali neku svoju igru. Naime te zgrade su unistene 1999-te bombardovanjem NATO-a, konstrukcija je devastirana i njena sanacija nije bila moguca bez rusenja i ponmovnog betoniranja. Pa posto su oni koji su je proglasili spomenikom kulture (na nekim nezavisnim medijima kazu da je taj "spomenik kulture" u rangu sa Visokim Decanima i Peckom patrijarsijom) su te 2005-te to znali jedini logicni zakljucak je da je to uradjeno sa namerom, namerom da se blokira svako ko bi u buducnosti pokusao da resi problem unistenih zgrada.

    Danas se medju opozicijom poteze pitanje rusenja ruina u centru Beograda koje su pod zastitom drzave (iz politickih a ne stvarnih razloga) a ne poteze se pitanje ko i kako je dobio pravo zidanja na toj lokaciji, da li je javna nabavka bila transparentna, da li je zbog politickih igri i uticaja izigran zakon i onemoguceni drugi investitori. Opozicija jos jednom ne dotice sustinu problema nego se bavi trivijalnim razlozima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).