Organizatori nikada nisu kažnjeni: 20 godina od "Martovskog pogroma" nad Srbima na Kosovu i Metohiji

Danas se navršava 20 godina od nereda na Kosovu i Metohiji, poznatih pod nazivom "Martovski pogrom".
Tokom nereda su Albanci, najpre u Kosovskoj Mitrovici, a zatim i u drugim delovima Kosova i Metohije, ubili najmanje osmoro i proterali više od 4.000 Srba, i uništili ili oskrnavili više od 35 crkava i manastira. 
 
Povod za napade bila je nesreća u kojoj su se tri dečaka albanske nacionalnosti utopila u reci Ibar u selu Čabra u Ibarskom Kolašinu, za šta su Albanci optužili Srbe.
Tog dana, 17. marta 2004. godine etnički je očišćeno šest gradova i devet sela, a domove je napustilo više od 4.000 Srba.
 
Prema podacima iz zvaničnog izveštaja misije UNMIK iz aprila 2004. godine, u neredima je ubijeno 19 osoba - osmoro Srba kao i 11 Albanaca koji su poginuli u sukobima sa pripadnicima međunarodnih snaga, dok noviji nezvanični podaci govore da je stradalo 15 Albanaca i 12 Srba.
Povređeno je više od 1.000 ljudi, među njima i desetine pripadnika međunarodnih snaga.
 
Zapaljeno je ili teško oštećeno oko 1.000 kuća u vlasništvu Srba, deset škola u većinski srpskim sredinama, kao i domovi zdravlja, pošte i druge institucije države Srbije.
 
Za 48 sati zapaljeni su Bogorodica Ljeviška, Prizrenska Bogoslovija i Hram Svetog Đorđa, crkva Hrista Spasa i konak manastira Svetih Arhangela kod Prizrena, miniran je manastir Svetih Kozme i Damjana u Zočištu, kao i manastir Devič nadomak Srbice.
 
U južnom delu Kosovske Mitrovice zapaljena je crkva Svetog Save, u Prištini je zapaljena crkva Svetog Nikole, a u Podujevu je polomljen krst sa kupole crkve Svetog Andreja Prozvanog.
 
Za dva dana osknavljeno je ili potpuno uništeno 35 crkava i manastira, a nestalo je ili oštećeno više od 10.000 vrednih fresaka, ikona, putira i mnogih drugih crkvenih relikvija.
Srbi su proterani iz Kosova Polja, Obilića, Plemetine, Lipljana, Uroševca, Đakovice, Gnjilana, a po drugi put iz svojih domova morali su da beže i Srbi iz Belog Polja kod Peći, gde su ponovo zapaljene sve povratničke kuće.
 
Organizatori napada na Srbe nisu kažnjeni, a pojedinci koji su učestvovali u progonu osuđeni su na minimalne zatvorske kazne.
  • Лиманац

    17.03.2024 20:16
    Да се не заборави!
    Вечна слава жртвама! Током Мартовског погрома причињена је огромна штета за српску баштину у јужној покрајини.
  • Професор

    17.03.2024 12:25
    А ко да их казни? Они који су их окупацијом довели на власт или су то Срби протерани и обезглављени килавим руководствима од 1999 до данас.
  • Мића

    17.03.2024 10:23
    Мића
    Никада нејће ни бити откривени. До тога је морало доћи јер превише је крви било проливено како са Албанске тако и са Српске стране. На жалост увек страдају недужни цивили у оваквим Погромима.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija