Novi pokušaj deeskalacije tenzija između Beograda i Prištine u utorak u Briselu: Teme su dinar i ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković najavio je da sutra putuje u Brisel gde će se u utorak održati razgovori na tehničkom nivou.
Na tom sastanku će biti reči o svim pitanjima važnim za deeskalaciju situacije, uključujući formiranje Zajednice srpskih opština ali i zabranu upotrebe dinara na KiM.
 
"Tema je svakako ZSO, kao prva i osnovna tema, ali i druga važna pitanja za deeskalaciju, a u okviru njih pre svega pitanje dinara i zabrana Srbima da primaju plate, penzije na Kosovu, i svega što dovodi do humanitarne katastrofe", rekao je Petković za RTS.
Objasnio je da je zbog odluke Prištine da zabrani dinar bilo nužno postaviti mobilne ekspoziture Poštanske štedionice na administrativnim prelazima, na šta ukazuje i činjenica da je do sada podignuto više od 90 miliona dinara.
 
"Probaćemo i učiniti sve što je do nas da se ponovo uspostavi platni promet i vrati isplata plata i penzija na Kosovu i Metohiji", kazao je Petković.
Glavni pregovarači Beograda i Prištine pozvani su u utorak u Brisel, potvrdio je portparol Evropske komisije Peter Stano u petak. On je istakao da je cilj da se nastave započeti razgovori u vezi sa dinarom, ali da će biti i drugih tema.
 
"Evropska unija je posrednik u dijalogu i ona sprovodi i objavljuje sastanke koji su u vezi sa dijalogom kada je to odgovarajuće. Imaćemo u utorak sastanak koji je u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije. Specijalni izaslanik Miroslav Lajčak je pozvao glavne pregovarače da dođu u Brisel, kako bi nastavili razgovore. Prvo, da bi se nastavila diskusija koja je započela pre nekoliko nedelja o odluci Centralne banke Kosova, u vezi sa dinarom. Biće i drugih tačaka za razgovor među glavnim pregovaračima Srbije i Kosova u Briselu, koji su među najhitnijim u okviru dijaloga", rekao je Stano.
  • Temerinac

    17.03.2024 14:49
    A reče Vučić nema više pregovora ako ne vrate dinar, i da će da priča samo u UN o Kosovu i nigde više ? Ovo znači da je Vučić priznao ukidanje dinara i dao legitimitet Kurtiju za jednostrane poteze, i dao legitimitet Lajčaku za nastavak posredovanja iako nije Kurtija naterao da vrati dinar !
    Treba da oteramo Vučića i da tako odbranimo pokrajinu Kosovo. Prilika je već na Beogradskim i Novosadskim izborima da mu se da šut karta !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.