Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.

Kako navode u saopštenju, oni stoje uz "prijateljicu i saborkinju" nakon odluke državnih organa da treba da odslu+ži kaznu koju "u demokratskoj zemlji nikada ne bi dobila.

Kako se podseća u saopštenju FAM, Aida Ćorović je osuđena u oktobru prošle godine pred Prekršajnim apelacionim sudom u Beogradu na kaznu od 100.000 dinara, koju je, ne osećajući se krivom, odbila da plati, da bi joj potom ova kazna bila preinačena u sto dana zatvora koje bi trebalo da odrobija u KPZ Padinska Skela.
 
Kako se podseća, prijave je dobila pošto je u novembru 2021. godine jajetom gađala portret osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, koji je nelegalno izveden na fasadi stambene zgrade u Njegoševoj ulici u Beogradu.
 
"Aida Ćorović je jajetom gađala lik koji simbolizuje mržnju, nasilje, nečovečne zločine, razaranje, ratove i činila je to za sve nas i u ime svih nas, dodaje se u saopštenju kojim se poziva na 'solidarno uklanjanje svih grafita kojima se glorifikuju ratni zločinci'", ističe se u saopštenju.
Oni pozivaju ljude da doniraju novac.
 
"Molimo sve slobodoljubive ljude, ma odakle da dolaze, da doniraju sredstva kojima bismo izbavili Aidu Ćorović iz situacije u kojoj se zatekla. Potrebno je da u najhitnijem roku sakupimo iznos od ukupno 100.000 dinara", dodaje se u saopštenju pod nazivom "Za Aidu - na prvoj liniji".
 
Kako ocenjuje FAM, nevinoj Aidi Ćorović nepravedno je suđeno i presuđeno.
 
"Šta drugo očekivati u državi koja tako odlučno i dosledno štiti lik osuđenog ratnog zločinca? Ne možemo dopustiti da ovo bude presedan – zbog Aide lično, ali i zbog drugih koji se takođe nalaze u sličnim insceniranim, često kafkijanski uvrnutim sudskim postupcima te, u krajnjem slučaju, zbog svih nas koji se jednog dana možemo naći na njenom mestu", naglašava FAM.
 

Računi za uplatu mogu se naći na sajtu krokodil.rs.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.