Privredni apelacioni sud potvrdio: Fondacija "Alek Kavčić" sme da promoviše besplatne udžbenike

Fondacija "Alek Kavčić" saopštila je da je Privredni apelacioni sud pravosnažno presudio u korist te Fondacije, po tužbi izdavačke kuće Klett, kojom se potvrđuje ranija odluka Privrednog suda.
Privredni apelacioni sud potvrdio:  Fondacija "Alek Kavčić" sme da promoviše besplatne udžbenike
Foto: 021.rs
Kako je navedeno, odlukom Privrednog apelacionog suda, potvrđeno je pravo Fondacije "Alek Kavčić" da predstavlja besplatne udžbenike u javnosti preko platforme besplatnabiblioteka.com .
 
Iz Fondacije su ocenili da je jednim dobijenim sudskim procesom "zaustavljeno diskreditovanje i osporavanje rada Fondacije na uvođenju besplatnih udžbenika za sve đake u Srbiji".
"Ova odluka Privrednog apelacionog suda važna je i zbog toga što je potvrđeno da Fondacija 'Alek Kavčić' ne može da bude konkurent privrednom društvu u smislu Zakona o trgovini, jer je sud utvrdio da cilj Fondacije nije ostvarivanje dobiti dok privrednom društvu jeste, ali i da upotreba udžbenika u školi nije jedini razlog što neko koristi udžbenike, čime se indirektno potvrđuje da pojam udžbenika nije nužno vezan za primenu u školama", izjavio je osnivač Fondacije Aleksandar Kavčić.
Ocenio je i da se ovom i ostalim dobijenim presudama u korist Fondacije "jača poverenje ne samo lokalne zajednice već i samih roditelja i nastavnika u opravdanost korišćenja besplatnih udžbenika Fondacije 'Alek Kavčić', za čiju upotrebu u nastavi je odobrenje dobijeno i od Ministarstva, a koji su jednaki ili i bolji u odnosu na one skupe".
 
Izdavačka kuća Klett nema pravo žalbe i obavezuje se po presudi da plati troškove suđenja Fondaciji "Alek Kavčić" u vrednosti većoj od 600.000 dinara.
 
Podseća se da je Fondacija "Alek Kavčić" osnovana u Americi 2017. godine, a da je u Srbiji počela da radi 2020. sa osnovnim ciljem promocije obrazovanja i nauke.
  • Zvrk

    21.03.2024 15:32
    Neka iznesu podatke
    Hajde neka ta fondacija iznese podatke u koliko škola u Srbiji se koriste.Zasto u školama gde su jedne godine koristili te udžbenike više za njih neće ni da čuju a kamoli da koriste?
  • Dule

    18.03.2024 19:52
    Ovo treba da bude udarna vest ma svim portalima..Ali nece niko da se zamera KLEET nemcima..Kada su coveka tuzili to je bila glavna vest da je dr Kavcic tuzen od kleta..Kakva smo kolonija postali.U sred evrope mi imamo africki odnos prema strancima kolonizatorima.
  • No.Mr

    18.03.2024 19:04
    Koliko njih taj čovek nervira
    Koliko taj čovek njih nervira, pa to je šou.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.