Probni završni ispit za učenike osmog razreda 22. i 23. marta

Probni završni ispit za učenike osmog razreda osnovne škole u Srbiji održaće se u petak, 22. marta i subotu, 23. marta.
Probni završni ispit za učenike osmog razreda 22. i 23. marta
Foto: Pixabay
Učenici će u petak od 12 do 14 časova polagati test iz matematike, dok će u subotu od 9 do 11 časova polagati test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, a izabrani predmet će polagati od 11.30 do 13.30 časova.
 
Probni ispit se organizuje kako bi pomogao osmacima da provere svoje znanje, ali i da se upoznaju sa procedurama polaganja završnog ispita.
Prema Kalendaru aktivnosti za sprovođenje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja za školsku 2023/2024 i upisa učenika u srednju školu za školsku 2024/2025 predviđeno je da od 25. do 29. marta bude organizovana analiza probnog završnog ispita.
 
Do 5. aprila će biti sumiranje rezultata probnog završnog ispita u školi i provera tačnosti izjašnjenja učenika osmog razreda iz kog će predmeta raditi treći test na završnom ispitu i to na zvaničnom sajtu Moja srednja škola i neposredno u školi.
Prema podacima portala Moja srednja škola, za završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja u školskoj 2023/24 evidentirano je 64.871 prijava po redovnom programu i 1.912  prijava po posebnom programu obrazovanja odraslih.
 
Najveći broj učenika, kada je reč o trećem testu, odnosno predmetu po izboru, ove godine opredeljivao se za geografiju - 40,14 odsto (26.041 učenika), a zatim za biologiju - 35,92 odsto (23.304 učenika), dok se značajno manje učenika prijavilo za ostala tri predmeta: za istoriju - 9,96 odsto (6.458 učenika), hemiju - 7,57 odsto (4.910 učenika) i fiziku - 6,41 odsto (4.158 učenika).
 
Predmet koji će se polagati na trećem ispitu, prema kalendaru aktivnosti, može se promeniti nakon završetka probnog završnog ispita od 8. do 11. aprila i to će biti isključivo moguće u matičnoj školi.
  • Dragana

    24.03.2024 20:54
    Opet test za srpski najtezi!
    Pitam:Tekstovi predugi,pitanja i otvorenog tipa i specifikacija mnogo komplikovanija nego za druge predmete.Zašto!Isto se vrednuju kada dođu spoljnji evaluatori,samo se gleda da li je blizu republičkog proseka,ili zašto nije iznad istog.Ne potcenjujem ostale predmete,ali su testovi uglavnom na zaokruživanje.Dokle ta praksa,koja nas direktno vodi do manjeg broja mladih koji če studitati ovaj predmet.Ko će onda tim malim maturantima pokazati padeže i ostalo čime se odlikuje učen i pismen čovek.

    Razočarani nastavnik. 37 godina staža u prosveti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.