Meteorolog: Pred nama proleće toplije od proseka

Pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Goran Mihajlović kaže da će proleće biti toplije od proseka.
Meteorolog: Pred nama proleće toplije od proseka
Foto: 021.rs
Za mnoge najlepše godišnje doba, proleće, kalendarski je stiglo jutros, u 4 sata i 6 minuta, na severnu hemisferu planete Zemlje.
 
Međutim, još pre nekoliko nedelja, zbog izuzetno toplog februara rascvetalo se voće, zamirisao je behar, u dvorištima i baštama pojavile su se visibabe i ljubičice. Nagoveštaj da nas očekuje natprosečno toplo proleće. U RHMZ-u kažu da se očekuje od 12 do 20 letnjih dana - sa temperaturom većom od 25 stepeni.
Zima za nama bila je jedna od najtoplijih u poslednjih 70 godina, a Svetska meteorološka organizacija najavljuje da će i mart biti takav. Pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Goran Mihajlović za RTS kaže da će proleće biti toplije od proseka.
 
"Srednja temperatura bi bila i do dva stepena iznad višegodišnjeg proseka, s tim da treba računati i na promenljivo vreme, u smislu da bi negde mart, april, maj, kao tri prolećna meseca, ukupno imali u nižim predelima između pet i 15 mraznih dana", rekao je meteorolog.
S druge strane, očekuje se i između 12 i 20 letnjih dana - sa maksimalnom temperaturom preko 25 stepeni.
 
Što se tiče aprila, očekuje se da bude kiše, ali u granicama proseka.
 
"Maksimalna temperatura biće između 14 i 17 stepeni, ona srednja maksimalna, što svakako jeste nešto, da kažemo, toplije od proseka, ali padavine će biti u granicama proseka i u tom smislu neće biti nekih iznenađenja", rekao je meteorolog.
 
Napominje da se u drugom delu proleća očekuju i kratkotrajni pljuskovi.
  • А реално

    20.03.2024 13:04
    .
    Ајде већ, огрев ми је при крају!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija