Ovo je biografija nove predsednice Skupštine Srbije

Poslanici vladajuće većine u Skupštini Srbije su danas sa 153 glasova za i pet protiv izabrali doskorašnju premijerku Anu Brnabić za predsednicu Skupštine Srbije.
Izbor javnim glasanjem obavljen je bez prisustva većeg dela opozicije, a protiv su glasali poslanici iz grupe "Mi glas iz naroda" i "Mi glas iz naroda - Dr Branimir Nestorović".
 
Glasanje su, kao i celu sednicu pratile do sada nezapamćene mere obezbeđenja jer je pored stola predsedavajućeg sve vreme stojalo više od desetoro pripadnika MUP-a u civilu.
U zvaničnoj biografiji piše da je Brnabić završila fakultet u Velikoj Britaniji, da je pre no što je postala premijerka i na toj dužnosti bila u poslednja tri mandata, bila ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu, da je u učestvovala u osnivanju Naleda i Peksim fondacije, da je članica grupe Svetskog ekonomskog foruma "Novi lideri za Evropu".
 
Pre izbore u Vladu Srbije bila je direktorka kompanije Kontitnental vind Srbija, piše u zvaničnoj biografiji.
Brnabić je rođena je 1975. godine u Beogradu, a više od deset godina je radila sa međunarodnim organizacijama, stranim investitorima, lokalnim samoupravama i javnim sektorom u Srbiji.
 
U avgustu 2016. godine izabrana je za ministarku državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Srbije, i tu funkciju je obavljala do izbora za predsednicu Vlade.
 
Kao ministarka državne uprave i lokalne samouprave posebno je radila na reformi javne uprave kroz uvođenje elektronske uprave, kako bi država postala istinski servis građana.
 
Pre izbora u Vladu Srbije, bila je direktorka kompanije "Kontinental vind Srbija", predsednica Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i član Upravnog odbora neprofitne organizacije PEKSIM, koja stipendira master studije studentima iz Srbije i Severne Makedonije na Univerzitetu Kembridž, pod uslovom da se vrate u svoju zemlju i pomognu njen razvoj i reforme.
 
Na sednici Skupštine Srbije 28. oktobra 2020. godine izabrana je po drugi put za premijerku Srbije. Mandat u tom sazivu Vlade trajao je do 26. oktobra 2022. godine, kada je treći put izabrana za predsednicu Vlade.
 
U raspravi o Ani Brnabić, poslanici opozicije ponavljali su optužbe o aferama za vreme trajanja njenog mandata na mestu premijerke, o pokradenim izborima i njenim dosadašnjim neprimerenim nastupima prema opoziciji.
 
Poslanici vlasti dali su joj poverenje i ponavljali da je ona bila odlična premijerka i da veruju da će biti dobra i na čelu Skupštine.
 
Rasprava se najmanje vodila o kandidatkinji, a obeležile su je svađe, uvrede, optužbe, udaranje u klupe i česte povrede Poslovnika.
 
U nastavku bi trebalo bi da bude izabrano i šestoro potpredsednika Skupštine, kako je dogovoreno na konsultacijama.
 
Očekuje se da bude imenovan generalni sekretar Skupštine, biraće se članovi radnih tela i članovi stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.
 
Nova predsednica Skupštine Srbije trebalo bi da raspiše izbore za gradsku vlast Beograda koji bi, kako je njavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, bili 2. juna.
  • Ilijenadin

    23.03.2024 14:29
    Fakultet Brnabićeve
    Jednom sam negde pročitao koji je to fakultet u Londonu kao završila Brnabićeva. Nikada pre nisam bio čuo za taj fakultet, a nisam ni zapamtio kako se zove. Nisam uspeo da odredim kakvo je zvanje (diplomirana nešto?) stekla tim fakultetom, ali mislim da sigurno nije ekonomista već da je to nešto oko računara - informatika i/ili tsl....
  • šlb

    22.03.2024 08:16
    Burnabitch
    Sećam se kad se prvi put pojavila na televiziji, nije umela da sklopi rečenicu.
  • Koja

    21.03.2024 15:26
    Ana
    Moraš zbog oskudnijeg znanja opozicije biti
    tolerantna i strpljiva !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija