Rusija: NATO bombardovanje SRJ bio je čin grubog kršenja međunarodnog prava

Povodom 25. godišnjice NATO bombardovanja SRJ, ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije je podsetilo da je Rusija odmah osudila napad, uz ocenu da je reč o grubom kršenju međunarodnog prava.
Rusija: NATO bombardovanje SRJ bio je čin grubog kršenja međunarodnog prava
Foto: Pixabay
"Kako je tadašnji ruski premijer Jevgenij Pimakov rekao napad NATO nije bio samo agresivan udarac nekoj zemlji već i udar na ceo svetski poredak koji je uspostavljen posle Drugog svetskog rata", navodi se u sopštenju objavljenom na Telegram kanalu ruskog MSP.
Za 11 nedelja bombardovanja koja su počela na današnji dan 1999. godine, NATO je na SR Jugoslaviju ispalio 3.000 krstarecih projektila, bačeno je 80.000 tona bombi, uključujuci kasetne granate i municiju sa osiromašenim uranijumom, podseća se u saopštenju ruskog MSP.
"Prema podacima srpskih vlasti, tokom varvarskih bombardovanja poginulo je oko 2,5 hiljada ljudi, uključujući 89 dece. Povređeno je 12.500 hiljada stanovnika i uništeno je 1.500 naselja. Procenjena materijalna šteta varira od 30 do 100 milijardi dolara", navodi rusko MSP.
 
Ističe se da je "vojna operacija SAD i NATO protiv zvaničnog Beograda preduzeta bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, pod izgovorom zasnovanom na neosnovanim optužbama da su vlasti SR Jugoslavije izvršile etničko čišcenje u srpskoj autonomnoj pokrajni Kosovo i Metohija, što je navodno izazvalo humanitarnu katastrofu u regionu".
 
"Pre 25 godina, NATO avioni su pokazali svetu šta zapravo znači tzv. humanitarna intervencija, termin koji je koristilo rukovodstvo Sjedinjenih Država i NATO za raketne napade i bombardovanje vojnih i civilnih ciljeva Savezne Republike Jugoslavije, čije je rukovodstvo, u cilju očuvanja jedinstva zemlje, bilo prinuđeno da vodi oružanu borbu protiv albanskih separatista na KiM", navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije.
  • Marko, Liman

    25.03.2024 01:18
    Rusi su uvek spremni za šalu na svoj račun...
  • Nik

    24.03.2024 20:15
    Da nisu napali Ukrajinu, ovo bismo mogli shvatiti kao podršku. Ovako, oni samo koriste naš slučaj da bi kritikovali NATO, za koga su sebi uvrteli u glavu da im je neprijatelj.
  • Od

    24.03.2024 14:17
    Blabla
    Nikakve koristi
    Zašto tada niste koristili svoje pravo veta
    Sve ste naplatili(NIS) , a ništa dali(možda pojedincima Milošević, Karić, Popović i još par)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija