Dve kovid bolnice zarasle u korov, savremena oprema skuplja prašinu

Kovid bolnice u Kruševcu i Batajnici zatvorene su polovinom prošle godine, i umesto da se u njima leče pacijenti, savremena oprema skuplja prašinu, a objekti zarastaju u korov.
Dve kovid bolnice zarasle u korov, savremena oprema skuplja prašinu
Foto: 021.rs (Ilustracija)

Dok se lekari u zdravstvenim ustanovama u Srbiji žale na sve veći priliv bolesnih i nedovoljno kapaciteta za sve pacijente kojima je neophodna hospitalizacija, dve nove bolnice, sagrađene za lečenje kovid pacijenata – zaključane su, izveštava N1.

Bolnice u Batajnici i Kruševcu itekako imaju kapacitete za lečenje. Ukupno imaju oko 1.500 bolničkih kreveta.
 
Operacione i angio sale u bolnicama imaju najsavremeniju opremu. Samo za opremanje bolnice u Kruševcu, država je platila oko 10 miliona evra. Zajedno imaju po nekoliko stotina raspiratora i monitora. Ali, u njima već godinu dana nema pacijenata, ali ni osoblja.
 
Narodni poslanik Srđan Milivojević (DS) kaže za N1 da je gradnja bolnica u Kruševcu i Batajnici koštala 150 miliona evra. Da je servisiranje opreme bilo izuzetno skupo. Napominje i da se u njima nalaze i respiratori za koje se ne zna kako su nabavljeni.
"Samo u Batajnici i Kruševcu se nalazi 300 respiratora. Ali, neko ih je nabavljao po svom nahođenju. I sada imamo 150 respiratora ruske proizvodnje koji nisu komplementarni sa medicinskom dokumentacijom koja ih prati, a nemaju ni EU standarde, jer ne mogu da se koriste u zemljama članicama", objašnjava Milivojević.
 
Početkom februara ove godine, od ministarke zdravlja, čulo se da je zapravo problem vlasnička struktura kovid bolnica.
 
"To vređa inteligenciju građana Srbije. Pogledajte kako brzo rešavaju imovinske odnose za gradnju auto puteva ili kada su se ove bolnice gradile", kaže Milivojević.
 
Iz Ministarstva zdravlja nisu odgovorili na pitanje N1, zašto su dve opremljene bolnice zatvorene. Nije poznato ni gde je "nestalo" medicinsko osoblje koje je brinulo o kovid pacijentima.
 
Svoju svrhu je, s druge strane, "našla" novosadska kovid bolnica na Mišeluku. Bolnica sa 600 ležaja koristi se za potrebe različitih službi, klinika i Instituta Kliničkog centra Vojvodine. Za centar za dijalizu namenjeno je 33 ležaja, a tu su i aparati za radiologiju koji služe da se smanji lista čekanja u KCV-u.
U bivšu kovid bolnicu smešteno je i 50 ležajeva za palijativnu negu.
  • Samo ja

    26.03.2024 20:10
    Miseluk palijativa
    Palijativa na Miseluku neguje dva do tri pacijenta i to obicno necijeg (politicara ili lekara) roditelja. Niti jedan smrtnik nece tamo zavrsiti. Smenu cine i palijativu samu vode poslusnici SNS. Dakle ona postoji ali ne za obicne gradjane.
  • Svedok

    26.03.2024 10:34
    Mržnja je bolest
    Ostrašćeni Milivojević treba da zna da su respiratori korišćeni i da su odradili posao u vreme pandemije.
    Ostrašćeni Milivojević treba da zna da se moralo brzo i efikasno reagovati gradeći i instalirajući opremu kada je teško bilo kupiti i transportovati i opremu i materijal.
    Milivojević treba da zna da je prethodna vlast zatvarala fabrike, rasprodala domaće banke, rasturila vojsku i ostavila bez posla 500.000 radnika, a ova zapošljava i gradi kako tako.
  • Vule

    26.03.2024 10:33
    Nema lekara i medicinskog osoblja. To je osnovni razlog. Ima diplomiranih ali bez iskustva...ne primaju se. Ovo su sve posledice decenijskih nebriga o zdravstvenom sistemu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.