Palijativno odeljenje u bolnici na Mišeluku primilo prve pacijente

Prvi pacijenti smešteni su na palijativno odeljenje u bivšoj Kovid bolnici na Mišeluku, a počeo je da radi i Odsek za mentalno zdravlje.
Palijativno odeljenje u bolnici na Mišeluku primilo prve pacijente
Foto: 021.rs
Baka Julka je prva pacijentkinja novog palijativnog odeljenja i ovde je već drugi put, na terapiji. Sa njom su i članovi porodice, koji mogu i da prespavaju, za šta postoji i posebna stolica. Smeštaj je predviđen za 50 osoba, a ako su sami, na TV-u i preko ozvučenja cele prostorije mogu da uživaju i u zvucima ptica, javlja RTS.
Deka Milivoje ima 87 godina, uz njega je u posebnoj sobi i supruga. Svaki dan, kad želi, jer nema ograničenog vremena za posete, kao ni za boravak pacijenata.
"Ovo je nešto drugo, ipak imamo slobodu da odemo, da smo tu sa njim. Svi su ljubazni, svi nas lepo spreme, prosto kao da smo sada jedna porodica", navela je Marija Erdeljan, Milivojeva supruga.
 
Ako ih je više, mogu da borave u zajedničkoj prostoriji, koja ima i trpezarijski deo. 
 
Osoblje koje je već radilo u kovid bolnici moralo je da prođe obuku za palijativnu negu.
 
"Kako se ophoditi prema pacijentu koji je stigao ovde i boluje od neizlečive bolesti. Radićemo na poboljšanju uopšte njihovog zdravstvenog stanja. I nijednog momenta niko se neće osetiti da je ovde zaista u hospitalnim uslovima. To nam je cilj", navela je Snežana Stanić, glavna sestra Centra za palijativu Kliničkog centra Vojvodine. 
 
Više detalja o palijativnom odeljenju možete pročitati našem tekstu OVDE.
  • Dr Ivan Piročnik

    21.08.2023 09:50
    Besmislica
    Sve je to totalna besmislica. Na brzaka su panično sklepali Kovid bolnicu bez ikakve ideje šta će posle toga i koji će kadar tu raditi. Dolaziće ponovo doktori i sestre iz UKCV, po smenama. Tako je dogovoreno. Kao što smo išli u Kovid, "danak u krvi". Inače, osoblje je potpuno neobučeno, kao što je bilo i pri odlasku u Kovid. Hiperluksuzna palijativna bolnica, bez ikakvih kriterijuma po kojima će pacijenti tu ležati. Jednokrevetne sobe, plazma TV, sve sam to video dok sam tu radio u Kovidu. Inače, tačno je da motoraši divljaju na mostu celu noć i to je u redu, nema policije, iživljavaju se, jurcaju kroz tunele u suprotnom smeru. I da, smatram da je film "Heroji Halijarda" odličan, istinit i da treba raskrinkati komunističku istoriografiju i konačno naučiti mlada pokolenja da su četnici bili borci za slobodu i antifašisti, a ne izdajnici ni zločinci! Da se zna!
  • Miks

    20.08.2023 18:11
    Covek koji je umirao od karcinoma u kuci,kad god zovemo kucnu negu,ili hitnu pomoć,da izadje ,da daju lek,ili sta treba,oni daju savete preko telefona.Zadnji put kad je izasla kuca nega,hitno je dat uput za Sremsku Kamenicu.Nazalost,kasno je bilo,sutra dan pacijent je preminuo.A,ministarka priča kao da je sve u redu.Doktori plaćaju kazne,ako prepisu lek koji je skup,ako prekorače budžet.Bruka i sramota,nikad nije bilo gore u zdravstvu.Šta radi "zdravstvena inspekcija"?
  • NS

    20.08.2023 13:50
    Treba ovi iz bolnice da zovu mup i obaveste o divljacima
    Samo što se priča da se tu i oni traju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti