FOTO, VIDEO: Pogledajte kako izgleda novo palijativno odeljenje u bolnici na Mišeluku

U Bolnici na Mišeluku otvoreno je palijativno odeljenje i odsek za mentalno zdravlje u zajednici.
FOTO, VIDEO: Pogledajte kako izgleda novo palijativno odeljenje u bolnici na Mišeluku
Foto: 021.rs
Ovo su potpuno nova odeljenja Kliničkog centra Vojvodina, a njihovo otvaranje je omogućeno time što je obavljeno uređenje delova nekadašnje Kovid bolnice.
Odsek za mentalno zdravlje će raditi kao deo Klinike za psihijatriju i omogućavaće kako individualni rad sa pacijentima, tako i organizovanje grupnih terapija. Ovim su prošireni kapaciteti Klinike za psihijatriju.
Osim toga, palijativna nega je novina u radu KCV-a i funkcionisaće kao deo Interne klinike sa odeljenjem na Mišeluku.
 
Predviđeno je da bude obezbeđeno 50 mesta za pacijente, a novina u radu je i ta da će neki članovi porodice, ukoliko za tim bude potrebe i želje, moći da ostanu preko noći jer će imati posebne prilagodljive stolice u kojima mogu i da spavaju.
 
Prilikom obilaska dva nova odeljenja u KCV-u, posebno palijativnog bloka, istaknuto je da će to biti deo gde će porodica ceo dan moći da dolazi i bude u kontaktu sa pacijentima i da će se sve raditi na tome da osobama smeštenim tu bude obezbeđena odgovarajuća nega i pažnja.
 
 
Za sada nije rečeno koliko će osoblja raditi na palijativnoj nezi, ali je rečeno da se radi o medicinskom osoblju koje je prošlo dodatnu obuku kako bi radilo sa ovim pacijentima.
 
Većina će biti smeštena u zajedničkim sobama gde će biti mesta za do deset pacijenata, a u skladu sa mogućnostima obezbeđena je i intimnost pregradama.
 
Direktorka Kliničkog centra Vojvodine dr Edita Stokić objasnila je da će već od četvrtka prvi pacijenti biti primljeni na palijativno odeljenje i da će ova ustanova sarađivati sa svim zdravstvenim ustanovama u pokrajini.
 
Prema njenim rečima, boravak na palijativnom odeljenju nije vremenski ograničen za pacijente.
 
"Vojvodina je po prvi put dobila jedan ovakav vid zdravstvene zaštite koji će standarde lečenja podići na potpuno novi nivo. Palijativno zbrinjavanje ne znači samo pružanje zdravstvenih usluga, nego se pacijentima omogućava da zajedno sa porodicom u teškim trenucima, kada se leče od hroničnih i neizlečivih bolesti, imaju što bolje uslove", navela je dr Stokić.
 
Detaljna procedura u vezi sa zbrinajvanje nije predočena, ali je rečeno da će za svakog pacijenta internisti donositi posebnu odluku. 
  • SUMP

    20.08.2023 07:57
    Ovo je stvarno potrebno.
    Mesecima smo negovali pokojnog oca, bila bi velika pomoć da je ovo postojalo.
    Odmah treba razmišljati i o proširivanju kapaciteta, 50 mesta nije dovoljno.
    Samo da svima bude dostupno pod istim uslovima.
    Osoblje slati na obuke.
    Ovo je velika pomoć porodicama sa neizlečivim bolesnikom.
  • Radojka

    12.08.2023 09:11
    Srbi urazumite se
    Dok je vreme da spasite sebe prvo, izbijte tu mrznju i cinizam....toliko mrznje u komentarima ne bi nam napisali ni " oni iz lijepe njihove" !!!! Za pocetak da znate da ovde ce biti ljudi prema indikacijama a da scaka bolnica ima svoje palijativne krevete. Drugo:niste ovo zvali " konzervom" dok vam je neko blizak tu lezao i spasio zivu glavu ! Trece: domovi za ometene nisu zakonski deo zdravstva vec socijalne zastite. Znaci, za pocetak, morate znati i prizbati neke stvari. Od obicne ljudske pohvale do mrznje kod vas je kratak put! I jos nesto: bez obzira na boju partijske knjizice, ko god bude bio tu, bice jaaaako bolestan. I niko nece moci tu da umire. Cilj palijative je boravak kratak da se oporavi malo i vrati kuci.
  • Sm

    10.08.2023 00:37
    Ovo je zaista potrebno. Pitanje je samo ko ce moci da dodje od pacijenata. Bojim se da ce se i to ispolitizovati i da ce samo odabrani moci svoje da tu smeste.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.