U bivšoj Kovid bolnici na Mišeluku počinje sa radom palijativni centar sa 50 ležajeva

U prostoru bivše Kovid bolnice na Mišeluku počinje palijativno zbrinjavanje bolesnika.

Kako se navodi u saopštenju Pokrajinske vlade, u okviru palijativnog zbrinjavanja pacijenata adekvatno će se pružati medicinska usluga najranjivijim kategorijama bolesnika, odnosno pacijentima obolelim od neizlečivih bolesti, dok će se istovremeno pružati neophodna podrška njihovim porodicama, a sve u skladu sa najnovijim svetskim standardima.

U tu svrhu je obezbeđeno 50 kreveta za bolesnike, uz obezbeđene dodatne kapacitete za aktivno uključivanje članova porodice u proces lečenja prema preporukama najsavremenijih vodiča za palijativno zbrinjavanje.
"Zahvaljujući adekvatnom palijativnom zbrinjavanju pacijenata, Vojvodina će po prvi put dobiti jedan takav vid zdravstvene zaštite, koji će standarde lečenja podići na potpuno novi nivo", piše u saopštenju.
 
U rad će, najavljuju, biti pušten i odsek za mentalno zdravlje. 
 
"Odsek za mentalno zdravlje u zajednici obezbediće viši nivo kvaliteta zaštite mentalnog zdravlja sa kojim se savremena svetska populacija suočava, kroz pružanje usluga i promociju iz domena mentalnog zdravlja i prevenciju mentalnih poremećaja. Na ovaj način će se pružati usluge pacijentima koji zbog svog zdravstvenog stanja zahtevaju psihološku dijagnostiku, opservaciju, grupnu i individualnu psihoterapiju, radnu terapiju, kao i psihosocijalnu podršku u vidu intervencija u kriznim situacijama", dodaje se.
 
Iz Kliničkog centra Vojvodine navode da će zdravstvenu delatnost pružati već postojeći kadar KCV-a, a da će ove službe sa radom početi u četvrtak, 10. avgusta.
 
Inače, nekadašnja Kovid bolnica na Mišeluku ima 600 ležaja i, kako je najavljeno, služiće za potrebe različitih službi, klinika i instituta.
U junu je u objektu već počeo sa radom centar za dijalizu, sa 33 ležaja.
 
Odlučeno je da Klinika za oftalmologiju i Klinika za ORL svoje kapacitete privremeno prebace na Mišeluk, zbog radova na ovim zgradama.
  • Mila

    09.08.2023 20:43
    X
    Centar za mentalno zdravlje:
    "Centar za mentalno zdravlje se bavi prevencijom, dijagnostikom, liječenjem mentalnih poremećaja, kao i resocijalizacijom i rehabilitacijom psihijatrijskih pacijenata. Pruža psihijatrijske, psihološke, socijalne kao i usluge njege mentalnog zdravlja i psihijatrijske zdravstvene njege..."
    Kod nas ga cine med.sestre i psiholog. Zanimljivo. Ne verujem da ce ista dobro iz ovog da se izrodi
  • Toma

    08.08.2023 13:07
    Bravo
    Ako je sve istina kao u tekstu onda jedno veliko BRAVO za palijativnu negu
  • Ana

    08.08.2023 13:00
    Super
    Hvala Bogu da se i to dogodilo. Koliko znam, ovo je jedini palijativni centar u Srbiji. Videćemo kako će funkcionisati ovo odeljenje, ali važno je da je prvi korak napravljen.

    Mislim da oni ljudi koji su negovali svoje najmilije u poslednjim danima života najbolje mogu da shvate koliko je postojanje stručne palijativne nege važno.

    Takođe, dobro bi bilo i da se organizuje i stručna patronažna služba, koja bi pružila pomoć onima koji kod kuće neguju neizlečive teške bolesnike.

    Neizrecivo je teško pokušavati pomoći najmilijima na samrti, a ne znati kako da im pomognete. To ostavlja traume za ceo život.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti