Tender od 738 miliona za KCV "na čekanju": Proverava se ima li nameštanja, 62 stranice žalbi

Javna nabavka Uprave za kapitalna ulaganja za rekonstrukciju dve klinike u sklopu Kliničkog centra Vojvodine suspendovana je pre nego što je uopšte okončana.
Tender od 738 miliona za KCV "na čekanju": Proverava se ima li nameštanja, 62 stranice žalbi
Foto: 021.rs
Razlog je podnošenje zahteva za zaštitu prava u postupku javne nabavke, što je pravo koje ponuđači-firme imaju u slučaju kad žele da zaštite svoje interese.

U poslu koji je procenjen na čak 738,8 miliona dinara bez PDV, taj interes firmi je velik, što dokazuje i čak 62 stranice žalbi na uslove u tenderu.

Kako je 021.rs prvobitno pisao, Uprava za kapitalna ulaganja putem tendera traži firme za obiman posao na rekonstrukciji i energetskoj sanaciji dve vrlo stare klinike u sklopu Kliničkog centra Vojvodine - Klinike za očne bolesti i Klinike za otorinolaringologiju i hirurgiju glave i vrata.
 
Planirano je da se radovi izvode najduže godinu i po dana, a onaj ko je želeo ovaj posao morao je da ispuni, kako se ispostavlja, vrlo specifične uslove.
 
Od spornih tačaka ovog tendera, ponuđači (identiteti firmi nisu poznati) su Upravi ukazivali da određene uslove ispunjavaju samo neke firme, pa i samo jedna firma.
 
Na primer, u odeljku uslova koji se odnose na tehnički i stručni kapacitet navodi se da je potrebno da je privredni subjekt u prethodnih pet godina na jednom objektu realizovao posao vredan najmanje 13 miliona dinara bez PDV-a na ugradnji unutrašnjih drvenih vrata obloženih HPL-om sa metalnim štokom na objektu visokogradnje javne namene. 
 
Traži se i da je ponuđač izveo radove na jednom ugovoru na ugradnji horizontalne hidroizolacije primenom tehnologije presecanja zidova i ugradnje plastične šine u vrednosti od najmanje dva miliona dinara bez PDV na objektu visokogradnje javne namene. Ponuđač koji je ukazao na ove uslove tvrdi da ovaj posao nije toliko specifičan da bi se baš toliko preciziralo i tražilo - osim ako motiv nije favorizovanje neke firme.
 
"Takođe napominjemo da HIO tehnologija nije jedinstvena tehnologija, da postoje i druga rešenja koja bi se mogla primeniti u konkretnom slučaju. Međutim ovako definisan uslov može da ispuni samo jedna firma koja se bavi ovom tehnologijom na konkretno opisani način. Što znači da uslove propisane konkursnom dokumentacijom može da ispuni samo grupa ponuđača sa kojom će taj ponuđač nastupiti kao član grupe", navodi neko od ponuđača i dodaje da je u pitanju nezakonito sužavanje konkurencije.
 
Uprava za kapitalna ulaganja je u svom odgovoru poručila da ne zahteva nikakvu posebnu tehnologiju određenog proizvođača, te da neće izmeniti svoje uslove.
 
Još neki od zamerki ponuđača bili su da se instistira na prethodnom iskustvu baš na zdravstvenim objektima javne namene, da se favorizuje firma koja se jedina bavi opremom za skladištenje medicinskih gasova na način koji je definisan tenderom, kao i da postoji samo jedan proizvođač koji ispunjava uslove za sistem dojave požara.
 
Uprava za kapitalna ulaganja je, doduše, nekoliko žalbi usvojilo i više puta je konkursna dokumentacija menjana, što je uslovilo i prolongiranje roka za javljanje ponuđača.
U ovom trenutku nije poznato ko je uložio zahtev za zaštitu prava, što će biti poznato nakon što o njemu odluku donese Komisija. 
 
Ovaj tender bi se, inače, zatvorio 11. avgusta i usledilo bi otvaranje ponuda.
  • Zika

    08.08.2023 18:49
    Da li je bolje renovirati (nasminkati) kliniku staru preko 110 godina, bez lifta, s jednim kupatilom i veoma nefukcionalnog rasporeda prostorija. Ili napraviti novu kliniku prilagodjenu uslovima zivota u 21 veku.
  • Šta se radi

    08.08.2023 18:44
    Neverovatno
    Umesto da je novac uložen....pa da je dozidan sprat ili manji aneks nove zgrade kliniĉkog centra, da se presele obe klinike oni rekonstruišu ono što se nikad u red dovesti ne može, zgradu staru više od 100 godina sa brojnim građevinskim nedostacina, ozbiljnim manjkom prostora za obe klinike...ma užas jedan!!!
  • Biciklista

    08.08.2023 17:39
    Nije glavno pitanje "ima li namestanja".
    Svi znamo da ga ima.
    Niti je pitanje "kako".
    Poznate su to seme.

    Pitanje je - kada ce na robiju?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti