BIRN otkriva: Na čije račune je leglo pet miliona evra Ministarstva za brigu o porodici

Novo istraživanje BIRN-a otkriva na čije račune je leglo pet miliona evra koje je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju 2021. godine isplatilo mreži fantomskih organizacija.
BIRN otkriva: Na čije račune je leglo pet miliona evra Ministarstva za brigu o porodici
Foto: Pixabay

BIRN i Građanske inicijative već četiri godine istražuju potrošnju javnog novca na konkursima, a dve i po godine objavljuje dokaze o najvećim zloupotrebama u ovoj oblasti, koje su uočene u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju.

U prethodnim istraživanjima BIRN je objasnio mehanizam prevare – udruženja bi dobila novac za projekte prevencije vršnjačkog nasilja i socijalne zaštite, skoro ništa od planiranih aktivnosti ne bi uradili, a na kraju bi lažirali izveštaje o sprovedenim aktivnostima i potrošnji. Komisija Ministarstva je usvajala ove izveštaje, bez obzira na evidentne nepravilnosti.
 
Konačni dokaz o proneveri najmanje pet miliona evra na konkursima stigao je od Uprave za trezor, koje je BIRN dobio na osnovu Zahteva za pristup informacijama od javnog značaja. Na taj način novinari BIRN-a otkrivaju gde ja novac zaista bio u jednom trenutku.
 
Odgovori na pitanja koja javnost najviše zanimaju, gde je novac završio i ko je nalogodavac celog posla, mogu dati samo Tužilaštvo i policija.
 
"Tužilaštvo ima instrumente da otkrije gde je novac završio, samo je pitanje volje", kaže za BIRN tužiteljka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Jasmina Paunović.
 
Iako su javnosti predočeni dokazi o zloupotrebama u spornim konkursima Ministarstvu za brigu o porodici još krajem 2021. godine, za sad niko nije odgovarao pred zakonom.
 
Plaćali sami sebi
 
Podaci iz izveštaja koje je usvojilo Ministarstvo pokazuju da je agenciji Vibzie tokom 2021. godine uplaćeno 13,2 miliona dinara, što je najveći od svih prihoda jedne agencije predstavljen u izveštajima.
 
Zastupnik agencije Stanko Milivojević je plaćen jer je navodno držao predavanja u osnovnim školama u Despotovcu o prevenciji vršnjačkog nasilja i obučavao gerontodomaćice u Leskovcu.
 
U razgovoru sa novinarima BIRN-a Stanko Milivojević, bivši radnik pošte, nije znao puno da kaže o vršnjačkom nasilju, a na pitanje čime se bavi i šta ga kvalifikuje za obuke, tada je odgovorio: "Šlepam, cepam drva, svašta radim. Ove organizacije, svašta".
 
Međutim, podaci Uprave za trezor pokazuju da je agencija Vibzie dobila 5,8 miliona dinara, a ne 13,2 miliona, kako je predstavljeno u izveštajima koje je usvojilo Ministarstvo.
 
Na vrhu liste najvećih dobitnika nije Stanko Milivojević, već Bojan Lešović, u to vreme službenik u opštini Voždovac zadužen za saradnju sa civilnim sektorom. Lešović je trenutno pravni zastupnik jedne nevladine organizacije, a u prošlosti je bio zastupnik još šest nevladinih organizacija i vlasnik pet konsultantskih agencija.
 
Njega je BIRN u istraživanju iz marta 2023. godine Javni novac za tajne projekte označio kao jednog od organizatora celokupne mreže fantomskih udruženja građana i kao bitnu figuru u izvlačenju para iz budžeta na konkursima.
 
Njemu je na račune agencije i organizacije koje je vodio (Agencija Bumel i Razvoj rehabilitacionog sistema za podršku osobama sa invaliditetom), od maja do decembra 2021. godine, uplaćeno 12,5 miliona dinara, ili 100.000 evra.
 
Udruženje Razvoj rehabilitacionog sistema za podršku osobama sa invaliditetom Lešović je osnovao 20. maja 2021. zajedno sa Biljanom Čakovan i Biljanom Ratković, rođenom sestrom Tatajne Borojević. Konkursi Ministarstva za brigu o porodici i demografiju raspisani su 1. aprila 2021.
 
Podaci Trezora pokazuju da je druga na listi sa najvećim prihodima Biljana Čakovan, takođe, jedna od organizatora mreže fantomskih udruženja građana i bliska saradnica Tatjane Borojević.
 
Njoj je na račune agencije Vizori i udruženja Resurs centar za održivi razvoj leglo 9,2 miliona dinara.
njenog supruga Slobodana Čakovana i njene prve komšinice Ružice Hajder – na konkursima dobila skoro 80 miliona dinara. Na zakazanom intervjuu Čakovan se tada pojavila u društvu Tatjane Borojević, koja je lično potvrdila da je pomagala brojnim organizacijama u pisanju projekata, jer je to njena ekspertiza.
 
Zatim u istraživanju iz novembra 2023. godine je pokazano da su ta udruženja izvlačila novac preko namenski otvorenih agencija.
 
Pred konkurs Ministarstva za brigu o porodici, između aprila i septembra 2021, osnovano je skoro 80 agencija.
 
Na osnovu podataka iz Trezora vidi se da je novac isplaćen na račune 108 agencija. Proverom zvanične dokumentacije utvrdili smo da su Biljana Čakovan i njen suprug Slobodan Čakovan bili ovlašćeni u 94 od 108 agencija da umesto vlasnika preuzimaju dokumentaciju iz Agencije za privredne registre.
 
Podaci Trezora sada pokazuju da troje komšija iz Jakova – Biljana i Slobodan Čakovan i Ružica Hajder – na račune svojih agencija dobili ukupno 21,5 miliona dinara.
 
Opširnije na BIRN.rs
  • Mark

    26.03.2024 18:33
    Neko
    Au rodjace, nije ni tebi lako..
  • Matrix

    26.03.2024 18:28
    Epilog
    Molim 021 da obavesti o epilogu ovih i sličnih slučajeva. Da li možda, slučajno, ničim Izazvano postoji neki tužilac koji radi svoj posao ili i njih neko plaća da ne rade?
  • Novonasadjen

    26.03.2024 18:19
    @neko
    Vi sns-ovci, članovi ili simpatizeri ste stvarno ispraznog mozga i sa ni malo mogućnosti za normalnog, logičan misaoni proces.. niko ne spori da su "žuti" bili lopovi, zato je i "narod" glasao kako je glasao te 2012, ali dozvolite da vam se ukaže na nešto jako bitno, pošto vi to sa svojim mentalnim kapacitetima očigledno ne možete procesuirati, a to je, pa kad i ako su ti "žuti lopovi" toliko krali, kako to da za ovih 12 godina suverenog vladanja vaše sns sekte niste pravosnažno osudili niti jednog tog "žutog", oduzeli imovinu i strpali u zatvor i bacili ključ, što bi se reklo, niti jednog, a ovaj vaš vodja vlada kao tito što je vladao, ni sloba nije ovakvu vlast imao, neprikosnovenu vlast na svim nivoima?!
    Ajde ako može bilo kod od "vas" to da objasni?!
    I još nešto, što bi se popularno reklo "fun fact"..svi ti žuti ili barem ogromna većina je sad kod vas u sns, pa opet o kome i kome vi nešto pričate?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.