FOTO: Lažna umrlica sa likom Vučića, VJT traži da se hitno identifikuje autor, SNS krivi opoziciju

Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva Nenad Stefanović naložio je Osnovnom javnom tužilštvu u Mladenovcu da hitno identifikuje tvorce takozvane umrlice predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
FOTO: Lažna umrlica sa likom Vučića, VJT traži da se hitno identifikuje autor, SNS krivi opoziciju
Foto: 021.rs
Umrlica je, kako se sumnja, izlepljena na teritoriji ove opštine, rečeno je Tanjugu u Višem javnom tužilaštvu.
 
Posebnom odeljenju za visokotehnološki kriminal je naloženo da identifikuje osobe koje su ovu "umrlicu" delile na društvenim mrežama.
Ove radnje predstavljaju krivično delo koje se goni po sluzbenoj dužnosti i moraju biti sankcionisane u skladu sa zakonom, smatra glavni javni tužilac VJT u Beogradu.
 
Povodom lažne umrlice predsednika reagovala je i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, koja je istakla da je to krajnje nedopustivo i za svaku osudu.
Janković je na Instagramu napisala da aludiranje na nečiju smrt predstavlja ekstreman vid političkog delovanja i u takvom izražavanju nema ničeg satiričnog niti duhovitog.
 
"U političkom životu neophodan je bar minimum međusobnog poštovanja političkih aktera, koji bi se morao postići", istakla je Janković.
 
U lažnoj umrlici koja je objavljena na društvenim mrežama, a navodno je lepljena i u Mladenovcu, navodi se da je predsednik preminuo danas, 26. marta, a da će se sahrana održati 1. aprila.
 
Stižu osude od prestavnika vlasti
 
Predstavnici stranaka vladajuće većine osudili su danas objavljivanje lažne "umrlice" sa likom predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
 
Fotografiju "umrlice" sa plavim okvirom, koja je odštampana na papiru i nije zalepljena na javnoj površini, jutros je prvo podelila predsednica Skupštine Srbije i funkcionerka Srpske napredne stranke (SNS) Ana Brnabić na društvenoj mreži Iks (X).
 
Ona je navela da nadležni organi rade svoj posao u skladu sa zakonom, uz ocenu da ta umrlica "niti je šala, niti je to zabavno", već uznemirujuće i predstavlja "jasnu i nedvosmislenu pretnju po život predsednika".
 
"Ozbiljno bolesne i duboko poremećene osobe koje ovo rade i misle da je to politika, dobiće odgovor naroda na izborima u Beogradu, 2. juna", navela je Brnabić.
 
Tim povodom oglasio se i predsednik SNS, ministar odbrane Miloš Vučević, koji je ocenio da je to "još jedna sramna, bestidna i gnusna kampanja protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koja se po ko zna koji put vodi putem društvenih mreža".
 
"Pristalice Đilasove opozicije i njegove koalicije 'Nasiljem protiv Srbije', objavljivanjem 'umrlice' Aleksandra Vučića još jednom pokazuju da je suština njihove politike nepatvorena mržnja prema jednom čoveku, koji u Srbiji predstavlja instituciju predsednika Republike", napisao je Vučević na Instagramu.
 
 
 
Potpredsednik Partije ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije (PUPS) - Solidarnost i pravda Stefan Krkobabić ocenio je da ta objava predstavlja "primitivan izraz političke i ljudske nemoći".
 
"Zaslužuje najširu javnu osudu. Ono što ovog puta ne sme da izostane je primerena, zakonom utvrđena sankcija", naveo je Krkobabić u saopštenju.
Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić osudio je objavljivanje te umrlice i dodao da je u pitanju teško krivično delo.
 
"Obaveza je nadležnih državnih organa da odmah uhapse počinitelja. To je i pokazatelj sve morbidnosti i nasilničke politike opozicionih stranaka, kojima je to jedini program", ocenio je Dačić u saopštenju.

Komentari 48

  • sve je ovo

    27.03.2024 10:18
    samo zamajavanje...
    cirkuska predstava za skretanje paznje ......od ozbiljnih problema !
  • Banderaš

    27.03.2024 09:48
    Granice ljudskosti
    Mislim da se u ovom strasnom trenutku u kojem cela srbija sa strepnjom razmislja o sudbini nestale devojcice u Boru treba prestati sa ovim politickim manipulacijama predsednika i ispostovati ozbiljnost ovog trenutka kada svako,bez obzira na godine starosti,religijsku,obrazovnu,socijalnu strukturu strepi za sudbinu deteta i nada se srecnom ishodu.
    Nije ukusno, kulturno, ljudski, nije prirodno u ovome trenutku manipulisati.
  • Nikola

    27.03.2024 09:13
    Svaki napad na Predsednika jedne drzave treba najostrije osuditi, pa bio on makar i Aleksandar Vucic. Takve objave su morbidne i stvarno strasne, pa bile one i predizborna namestaljka SNS-a.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.