NUNS obeležio 30 godina rada, predstavljen izveštaj o slobodi medija

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je danas obeležilo tri decenija rada, predstavljanjem godišnjeg pregleda stanja slobode medija i bezbednosti novinara u Srbiji u 2023.
NUNS obeležio 30 godina rada, predstavljen izveštaj o slobodi medija
Foto: 021.rs
Po njemu, situacija u toj oblast nije ništa bolja nego do sada.
 
Predstavnik NUNS Rade Đurić je kazao da je prošle godine promenjen zakonodavni okvir, te da, iako su propisi na papiru i "nekim delom" u početnoj praksi bili dobri, "nažalost primena nije bila dobra".
"Već početkom ove godine i u poslednja dva meseca prošle osetili smo neke negativne primere, pre svega u delu koji se odnosi na sufinasiranje medija", kazao je on predsatavljajući rezultate izveštaja "Indikatori za nivo slobode medija i indeks bezbednosti novinara 2023". 
 
Naveo je da se videlo kako to izgleda kada neki propis nije uređen precizno, a oni koji ga primenjuju shvate da ima načina kako da ga zaobiđu.
Ocenio je i da je ključni problem vlasništva države u medijima.
 
Ukazao je i na probleme tužbi protiv novinara a poosebno na SLAPP tužbe, te dodao da su u 2023. pokrenute 742 predmetra protiv novinara, od kojih su rešena 604 među kojima su i neki iz prethodne godine.
 
Kazao je da je u procesu rešavanja više od 1.400 predmeta, te dodao da su SLAPP tužbe ono što srpske medije jako pogađa.
 
"Te tužbe postaju ogroman problem jer tužioci iznalaze nove načine za pritisak, a medijima se na teret stavljaju dodatne finasijske obaveze", kazao je on.
 
Prema njegovim rečima, u prošloj godini je zabeležno "najmanje 11 čistih SLAPP tužbi", kojima je tuženo 25 novinara i medija.
 
U 2023. je došlo do eskalacije pritisaka i ugrožavanja novinara, "što se videlo kao neki trend u i u prva tri meseca 2024. godine", kada su novinarke izložene i "sekundarnim napadima na razluičite načine".
 
Po indeksu bezbednosi u odnosu na 2022. godinu, jasno se vidi da postoji pad "u gotovo svakoj kategoriji", rekao je Đurić.
 
Prema njegovim rečim, imamo predstavnike izvršne vlasti koji gotovo da ne osuđuju pretnje i napade, osim u najtežim slučajevima.
 
"Postoji ozbilja sumnja da većina tih kampanji i pretnji zapravo i počinju od strane predstavnika vlasti, pa se širi društvenim mrežama ...i generalno situacija nije dobra", kazao je on.
 
Na skupu su još govorili i predsednik NUNS Željko Bodrožić, profesorka na Fakultetu političkih nauka Aleksandra Krstić i advokatica Kruna Savović.
 
NUNS je osnovan 26. marta 1994, osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 350 novinara iz cele Srbije, a danas okuplja više od 2.500 članova.
 
 
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.