Međak: Srbija neće izaći iz Saveta Evrope, to je jedino što nas razlikuje od Belorusije

Predstavnik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak izavio je danas da smatra da Srbija neće izaći iz Saveta Evrope, jer bi to bilo "kao da puca sebi u desnu i levu nogu, i u glavu".
Međak: Srbija neće izaći iz Saveta Evrope, to je jedino što nas razlikuje od Belorusije
Foto: 021.rs
Međak je na tribini "FERKA - kampanja za fer i slobodne izbore" rekao da je članstvo u Savetu Evrope jedino što razlikuje Srbiju od Belorusije i članica nije jedino još Rusija.
Govoreći o putu Srbije prema članstvu u Evropskoj uniji, Međak je rekao da izgleda da "Srbija neće da uđe u EU, ali hoće da ostane na tom putu doveka".
 
Povodom najavljenog prijema Kosova u Savet Evrope, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije rekao da postoji mogućnost da, ako Kosovo postane član te međunarodne organizacije, Srbija istupi iz nje.
Odbor za političke poslove Parlamentarne skupštine Saveta Evrope prihvatio je danas preporuku da Kosovo bude pozvano u članstvo te oorganizacije. 
 
 "Ne treba zaluđivati građane imenima nosioca izbornih lista, koji nisu učesnici izbora "
 
 On je rekao i da građani imaju pravo na fer i slobodne izbore, što podrazumeva i da ne budu dovođeni u zabludu imenima nosilaca izbornih lista koji nisu učesnici izbora.
 
Međak je ocenio da takvu zloupotrebu sprovodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić čije se ime kao nosioca liste nalazi na izborima na kojima ne učestvuje.
 
"Predsednik države treba da predstavlja jedinstvo države i svih građana", podsetio je Međak na odredbu Ustava.
 
Ocenio je da Vučić, umesto da tako postupa, koristi sredstva i resurse da bi pomogao jednoj političkoj partiji na izborima, i da njegovo ime na izbornoj listi Srpske napredne stranke "dovodi ljude u zabludu o čemu glasaju".
 
Direktor Biroa za drustvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović je da zahtev da na izbornim listama u njihovom nazivu ne budu osobe koje ne učestvuju na izborima, postoji od 2019. godine, posle protesta "1 od 5 miliona".
 
Gavrilović je rekao da Vučić "svoj rejting pozajmljuje vladajućoj stranci", a da je suština parlamentarnih izbora da podršku građana dobiju oni koji se kandiduju na njima.
 
"Obesmišljava se izborni proces i na lokalnom nivou", rekao je o tome Gavrilović.
 
Profesor Filozofskog fakulteta Aleksandar Baucal je kazao na skupu da su "institucije u normalnom društvu stabilizujuć faktor, a u Srbiji služe za stabilizaciju partije na vlasti".
 
Kampanju "FERKA - za fer i slobodne izbore" s nizom tiribina širom Srbije je pokrenulo udruženje građana Građanske inicijative.
  • Pitanje ?

    28.03.2024 10:46
    Jedno pitanje imam ? Ako se Srbija isčlani iz SE i učlani u BRICS, kome onda pripada Kosovo ? Pripada li teritorijalno BRICS-u ili SE ? Ako se gleda 1244 rezolucija onda je Kosovo deo BRICS-a u tom slučaju.
  • voja

    28.03.2024 09:07
    Ulazak
    Kosovo će ući, a Srbija neće izaći.To je bilo klasično blefiranje Beograda.
  • @Plaćač poreza

    28.03.2024 08:32
    Na taj dan '41. smo dosledno stali na stranu SSSR i to je jedina istina! Tu pobunu su predvodili srpski komunisti i niko nije bio na strani Britanaca, a pogotovo ne SAD.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).