Inicijativa "Ne posmatraj. Reaguj": Zakon o rodnoj ravnopravnosti dobar i za muškarce

Inicijativa "Ne posmatraj. Reaguj" smatra opasnim napade institucija, pojedinih verskih zajednica, konzervativnih pojedinaca i nevladinih organizacija na Zakon o rodnoj ravnopravnosti.
Inicijativa "Ne posmatraj. Reaguj": Zakon o rodnoj ravnopravnosti dobar i za muškarce
Foto: 021.rs (ilustracija)

Kako ocenjuje inicijativa, nakon Hrvatske i drugih istočnoevropskih zemalja napadi na koncept i politike rodne ravnopravnosti i u Srbiji dobijaju značajno mesto u javnom prostoru. Posebno zabrinjava što se za one koji osporavaju vrednosti Zakona o rodnoj ravnopravnosti širom otvaraju vrata upravo onih institucija koje bi morale biti perjanica u primeni Zakona usvojenog 2021. godine.

Inicijativa smatra da napad na Zakon o rodnoj ravnopravnosti predstavlja zvono za uzbunu za sve one koji žele društvo ravnopravnosti, solidarnosti i jednakosti. 
 
"Želja ovih grupacija je da točak istorije vrate u nazad i da ženama oduzmu davno osvojena ljudska prava". ističe se u saopštenju inicijative "Ne posmatraj. Reaguj".
 
Oni ocenjuju da zemlje, a među njima i Srbija, ne mogu biti uspešne i razvijene ukoliko ne omoguće svakom građaninu i građanki da iskaže svoje pune potencijale. 
 
"Zakon o rodnoj ravnopravnosti upravo obezbeđuje načine i sredstva kojima se dostiže ravnopravnost žena i muškaraca. On stvara pravni osnov da oni koji se nalaze u podređenom položaju, a to su žene, dostignu ravnopravnost i učestvuju u društvenom životu, sportu, obrazovanju, kulturi i svim drugim oblastima života i rada. Ovaj Zakon je dobar i za muškarce, jer patrijarhat, pored žena ugrožava i njihovu poziciju u društvu", ističu u ovoj inicijativi.
Podsećaju na pogubnost patrijahalnih obrazaca ponašanja koji od muškaraca traže da budu "jaki", da ne pokazuju emocije i strah, da se neprekidno takmiče, da dominiraju. 
 
"Takvi zahtevi kreiraju veliki pritisak na muškarce, izazivaju napetost i stres i ugrožavaju njihovo zdravlje, pa i sam život", ističu predstavnici inicijative.
 
Oni smatraju da je neophodna zajednička borba protiv nametnutih stereotipnih rodnih uloga u našem društvu. 
 
"U XXI veku uloga muškaraca se značajno izmenila. Zato je veoma važno razgovarati sa mladima o ulozi muškaraca u društvu, partnerskim odnosima, ljubavi, roditeljstvu i patrijarhatu. Učešće muškarca, kao saveznika i partnera je veoma značajno u borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama i borbi za rodnu ravnopravnost. Danas, kada žene čine većinu onih koji na Univerzitetima u Srbiji stiču najviša akademska zvanja i kada zauzimaju najviše položaje u Vladi, Skupštini, našim pravosudnim i naučnim institucijama, u kompanijama i na umetničkoj sceni, ne sme biti povratka u prošlost, u privatnu sferu, u kojoj se uloga žena svodi na 'brigu o deci, kuhinju i crkvu'", objašnjavaju predstavnici inicijative.
 
Kako dodaju iz inicijative, podizanje teme o ugroženosti nacije zbog upotrebe rodno senzitivnog jezika, opstrukcija nadležnih za standardizaciju srpskug jezika, širenje straha od tzv "rodnih ideologija" predstavljaju dobro poznatu kampanju "ultrakonzervativnih organizacija i političkih pokreta, povezanih s američkom krajnjom desnicom i ruskim oligarsima i propagandistima".
 
"Zloupotreba verskih osećanja uz upotrebu lažnih argumenata o neustavnosti rešenja u zakonu i širenje strahova pogubni su za celo društvo. Zato je izuzetno važno da mi muškarci podignemo glas protiv ovakvih pojava i kampanja koje, ako budu prihvaćene, ugrožavaju dobrobit naših ćerki, majki, supruga, partnerki i svih žena u našem društvu", ističe se u saopštenju.
Ističu da je umesto kampanje ukidanja Zakona potrebno kontinuirano obrazovanje i vaspitanje za rodnu ravnoporavnost. 
 
"Zbog toga je važno da se u školama o tome stalno govori. Umesto što pokušavamo da ograničimo žene, zajednički stvarajmo pozitivne društvene uzore. Zato je važno da podignemo glas i pripremamo nove generacije muškaraca za Srbiju i svet u kojoj su žene i muškarci ravnopravni. Pozivamo sve progresivne muškarce da se uključe u borbu u zaštiti ženskih ljudskih prava, rodne ravnopravnosti i protiv nasilja prema ženama", zaključuje incijativa "Ne posmatraj. Reaguj".
  • Radojica

    28.03.2024 10:14
    Podećanje
    Konstrukcija iz naslova me jako podseća na situaciju iz vremena otcepljenja Crne Gore od Srbije, posle njihovog referenduma. Njihov predsednik tada kaže: "Čestitam Srbiji na osamostaljenju!"
    Nasilno menjanje jezika NIJE dobro ni za koga jer predstavlja silovanje jezika i pravljenje neprirodnih jezičkih konstrukcija. Uostalom, filolozi iz Matice Srpske su se već izjasnili protiv toga. Nevolja je što u ovome, kao i skoro svuda, glavnu reč vode političari. Oni ni u čemu ne pitaju struku nego rade po svojim interesima. Kada pogledate oko sebe, to se vidi svaki dan.
  • B

    28.03.2024 09:55
    Naravno
    I u skladu sa tim, kad satrapi uvedu vojni rok SVI da ga služe.
  • Zemlja čudesa

    28.03.2024 09:39
    Jeste, stvarno mnogo dobra stvar. Nema više podele na muške i ženske poslove, sad svi radimo sve. Žena nešto kuka da joj je džak cementa suviše težak, ali navići će se i ojačati dok iscepamo i složimo drva za zimu. Meni se sviđa kuvanje ručka, prilično je zabavno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.