Vučić: Doru Bakojani da bude sram, naglo se pokajala što je štitila interese Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kritikovao je grčku poslanicu Doru Bakojani jer je preporučila ulazak Kosova u Savet Evrope, ali i zapadne zemlje koje to podržavaju.
Tokom obraćanja javnosti, Vučić je rekao da se Bakojani, izvestiteljka Saveta Evrope i sestra grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa, "naglo pokajala što je snažno štitila interese Srbije", nakon što je ona ove nedelje preporučila ulazak Kosova u Savet Evrope uprkos tome što je Priština ispunila samo jedan od tri uslova.
 
"Dori Bakojani da kažem - sram te bilo što si to uradila. Govorila je da snažno štiti interese Srbije i međunarodno pravo, a onda se setila da nije važna ni Zajednica srpskih opština (ZSO) ni eksproprijacija", kazao je Vučić.
Politički komitet Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) usvojio je 27. marta nacrt Mišljenja o zahtevu za Kosova za članstvo u Savetu Evrope, koji je sastavila Bakojani, iako je Kosovo ispunilo samo jedan od tri uslova za ulazak u Savet Evrope - vraćanje 24 hektara zemljišta manastiru Visoki Dečani.
 
Druga dva uslova - formiranje ZSO i revizija kontroverznih eksproprijacija u opštinama sa srpskom većinom na Kosovu - označena su u nacrtu Mišljenja kao "post-pristupne obaveze Kosova", što znači da Priština mora da ih ispuni posle prijema u Savet Evrope.
Bakojani je preporučila članstvo Kosova u Savetu Evrope nakon što su kosovski premijer i predsednica, Aljbin Kurti i Vjosa Osmani, poslali pismo toj organizaciji sa obećanjem da će formirati ZSO i rešiti pitanje eksproprijacija po prijemu u članstvo.
 
"Osmani i Kurti su po 1000. put lagali, ali oni koji to odobravaju znaju da oni lažu kada u pismu obećavaju da će formirati ZSO po ulasku u Savet Evrope", kazao je Vučić.
 
Povodom objavljivanja da će Kosovo postati pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO-a baš 24. marta, na 25. godišnjicu bombardovanja Jugoslavije, Vučić je rekao da "igra datumima nije slučajna".
 
"Oni (Zapad) misle da mogu da nas ponižavaju doveka. I sednica PSSE (na kojoj će se glasati o nacrtu Mišljenja o zahtevu za Kosova za članstvo u Savetu Evrope) biće održana 18. i 19. aprila, na 11. godišnjicu potpisivanja Briselskog sporazuma, na 11. godišnjicu neformiranja ZSO", naveo je Vučić.
 
Dodao je da su mu predstavnici velike petorke na dva sastanka početkom 2023. godine ukupno 13 puta rekli da je "formiranje ZSO prva prioritetna obaveza Prištine i da Srbija nema nikakvu obavezu dok Priština to ne uradi".
 
Vučić kaže da se zemlja nalazi u "izuzetno teškoj političkoj situaciji", kao i da je za Srbiju mir prioritetni interes.
 
Rekao je i da je Kosovo "kažnjeno" viznom liberalizacijom, a onda im je unapređen status u Parlamentarnoj skupštini NATO.
 
"Kaznili su ih zatim time što su pokrenuli inicijativu za prijem u članstvo Saveta Evrope", zaključio je Vučić.
 
Povodom odluke Prištine o ukidanju platnog prometa u dinarima Vučić je rekao da Srbija "ni usput, ni ne usput neće prihvatiti ukidanje dinara", kao i da mu je neko iz međunarodne zajednice predložio da se proda ogranak Poštanske štedionice nekoj drugoj banci.
 
"Oni jednostavno svi zajedno nisu normalni", rekao je Vučić.
  • Izbaciti EU kao

    30.03.2024 12:00
    posrednika u dijalogu
    Pošto su prevarili Srbiju i jednostrano ukinuli dinar i nisu formirali ZSO koji je potpisan pre 11 god, hiitno izbaciti EU kao posrednika u dijalogu i sve vratiti u UN SB.
    U Srbiji se lažno šire dezinformacije da je izbaciti "EU posrednika" nemoguće. A istina je da je to vrlo lako uraditi. Jer EU kao posrednika nije izglasao SB UN što je pravno obavezujuće, i posle bi moglo da se popravi samo ako niko ne uloži Veto.
    Istina koja se krije od Srba je da je EU kao posrednik izglasan u Generalnoj Skupštini UN i ta odluka "nije pravno obavezujuća" i moža sutra dan da se odbaci od strane Srbije i nikom ništa. Pitanje je zašto Vučić ne izbacuje EU kao posrednika u dijalogu, kada ga glasanje u Generalnoj Skupštini UN-a ne obavezuje ni na šta, i to može već dannas da prekine i da vrati dijalog u SB UN ?
    Proverite, rezolucije izglasane u Generalnoj Skupštini UN su "neobavezujuće".
    I proverite "EU kao posrednik je izglasan u Generalnoj skupštini UN" znači to je neobavezujuća odluka koju Srbija može danas da odbaci i da sve vrati u SB UN.
  • Proleter

    30.03.2024 09:39
    Sram tebe da bude otkako si postao ministar informisanja pa sve do tvog predsednikovanja za sve laži, lopovluke i afere da ne nabrajam trebala bi cela knjiga.
  • usput

    30.03.2024 09:11
    komentar
    Loše vodjena politika prema Kosovu.Osećaš li bar malo krivice sve odluke si doneo sam............

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija