Organizacije povodom hajke protiv rodno osetljivog jezika: Srbija je sekularna, SPC da poštuje Ustav

Žene u crnom, Helsinški odbor za ljudska prava i Ženske studije i istraživanja iz Novog Sada su saopštile da će se odlučno zalagati za očuvanje sekularnog karaktera države.
Kako su istakli reagujući na kampanju za ukidanje Zakona o rodnoj ravnopravnosti,, odlučno će se protiviti mešanju verskih institucija u sferu obrazovanja i ljudskih prava.
 
Zahtevima za ukidanje Zakona pridružili su se Matica srpska, zaštitnik građana i neki instituti, podseća se u saopštenju i ukazuje da kampanju predvodi Srpska pravoslavna crkva (SPC) na čelu sa patrijarhom Porfirijem.
"Svejedno da li se radi o islamskim, hrišćanskim, jevrejskim ili hinduističkim radikalima, svima im je zajednički uzor uspostavljanje poretka koji će obnoviti i učvrstiti patrijarhalne odnose moći, svesti žene na njihovu prirodnu ulogu rađanja sinova, a rodno različite izopštiti iz društva", dodaje se u saopštenju.
 
Organizacije su zatražile odgovor SPC, kao glavnog pokretača kampanje protiv rodno osetljivog jezika, da li će pokrenuti još žešću kampanju protiv reproduktivnih prava žena, zatražiti obavezno nošenje marama u javnom prostoru ili će pokazati saosećanje sa ženama žrtvama nasilja i dići glas protiv epidemije porodičnog i seksualnog nasilja u Srbiji.
"Da li će se ponovo pokrenuti kampanje za izbacivanje teorije evolucije iz škola, pružati i dalje zaštita pedofilima i seksualnim predatorima iz sopstvenih redova ili će se odustati od blagosiljanja i dodeljivanja crkvenog ordenja ratnim zločincima i civilnim kriminalcima", pitaju organizacije i pozivaju Crkvu da se pokaje za počinjene grehe i počne da poštuje Ustav Srbije, koji jasno propisuje njen sekularni karakter. 
  • KLF

    02.04.2024 14:03
    Opa, sad ste znači sve vernike u Srbiji proglasili pravoslavcima, a sve pravoslavce svojim istomišljenicima? I onda se čudite što ste tretirani kao infekcija, a ne kao sagovornici...
  • zztop

    01.04.2024 22:52
    @Maja
    I baš sa tim vazdasrBskim jezikom se svuda pobeđivalo , hahaha how yes no - kako da ne ...
  • Selo

    01.04.2024 12:01
    Razlika između interpretacije funkcije u muškom ili ženskom rodu je samo da li je ona dočepana preko partije ili kreveta. Izvinjavam se školovanim i kvalifikovanim kadrovima. Ovo se ne odnosi na njih. Pretpostavljam da je njima važnije da svoj posao obavljaju kako treba nego kako će da ih oslovljavaju. To su smislile neznalice da leče komplekse. Iskreno, jedina nepobitna titula koja bi trebalo da bude primarna za sve žene je titula majke. Sve ostalo je čista sprdnja. Da li sam ekonomista ili ekonomistkinja, iskreno, zabole me. Važno je da sam trostruka majka. A nisam ni robot a ni robotica ili kako se već kaže

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.