Uhapšeno 16 osoba u Kragujevcu: Oprali 83 miliona dinara lažnim otkupom poljoprivrednih proizvoda

Šesnaest osoba uhapšeno je u Kragujevcu zbog sumnje da su preko lažnog otkupa poljoprivrednih proizvoda oprali više od 83 miliona dinara, saopštila je Poreska uprava.
Uhapšeno 16 osoba u Kragujevcu: Oprali 83 miliona dinara lažnim otkupom poljoprivrednih proizvoda
Foto: Pixabay
Sumnja se da su, kao vlasnici poljoprivrednih gazdinstava, novac koji im je uplaćivalo privredno društvo po osnovu lažnog otkupa poljoprivrednih proizvoda, podizali sa računa i vraćali ga jednom od okrivljenih, faktički odgovornom licu u tom privrednom društvu, navodi se u saopštenju.
 
Protiv faktički odgovornog lica tog privrednog društva, kao i zakonskog zastupnika zloupotrebljenog privrednog društva, obojica iz Čačka, koji se već nalaze u pritvoru, podneta je dopuna krivične prijave, zbog postojanja sumnje da su izvršili krivična dela – poreske prevare u vezi sa PDV-om i poreske utaje, u ukupnom iznosu od 24.828.942 dinara.
Osumnjičeni su od 1. januara 2022. godine do 31. decembra 2023. godine, koristeći fiktivne otkupne listove, predavali PDV prijave neistinite sadržine, uvećavali troškove u bilansu uspeha i prisvojili novac privrednog društva za svoje potrebe.
Na taj način su, kako se sumnja, izbegli obračun i plaćanje PDV-a, poreza na dobit pravnih lica i poreza na prihode od kapitala u iznosu od 24,8 miliona dinara.
 
Osumnjičeni su, uz podnošenje zajedničke krivične prijave, sprovedeni nadležnom javnom tužilaštvu.
  • gradjaninX

    03.04.2024 17:52
    Stanovi u izgradnji, za kesh. Alo bre ljudi...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija