Zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope među najvažnijim tačkama na prolećnom zasedanju PSSE

Rasprava o zahtevu Kosova za članstvo u Savetu Evrope i glasanje o nacrtu mišljenja biće među najvažnijim tačkama prolećnog zasedanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE).
Zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope među najvažnijim tačkama na prolećnom zasedanju PSSE
Foto: Pixabay
Održaće se u Strazburu od 15. do 19. aprila, saopštila je danas ta organizacija.
 
Politički komitet Parlamentarne skupštine Saveta Evrope usvojio 27. marta u Parizu mišljenje izvestiteljke Dore Bakojani kojim se preporučuje članstvo Prištine u Savetu Evrope.
Taj komitet je tada naveo da je sledeći korak sredinom aprila glasanje PSSE o kandidaturi Kosova za prijem u Savet Evrope, kada je za usvajanje neophodna dvotrećinska većina.
 
U saopštenju PSSE, Kosovo se piše sa zvezdicom, a na kraju je fusnota u kojoj se navodi da svako pominjanje Kosova, bilo da je reč o teritoriji, institucijama ili stanovništvu, biće u potpunosti u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i bez prejudiciranja statusa Kosova.
Od drugih tema, tokom zasedanja PSSE će biti održana zajednička debata o "smrti Alekseja Navaljnog i potrebi suprotstavljanja totalitarnom režimu Vladimira Putina i njegovom ratu protiv demokratije", uz intervenciju Julije Navaljne, navodi se u saopštenju.
 
Dodaje se da će tema biti i "proizvoljno pritvaranje Vladimira Kara-Murze i sistematski progon antiratnih demonstranata u Rusiji i Belorusiji".
 
PSSE će raspravljati o podršci obnovi Ukrajine, uključujući predlog da se zamrznuta ruska državna imovina koristi u tu svrhu, uz učešće predsednika ukrajinske Vrhovne rade (parlamenta) Ruslana Stefančuka.
 
Zatražena je hitna debata u vezi sa "nacrtom Okvirne konvencije o veštačkoj inteligenciji, ljudskim pravima, demokratiji i vladavini prava". Biće i debata o "ulozi Saveta Evrope u sprečavanju humanitarne katastrofe u Gazi".
 
PSSE će razgovarati i o zaštiti dece od nasilja na internetu i održati zajedničku debatu o odnosu većine i opozicije u demokratskoj državi i o dobroj praksi na referendumima.
 
Skupština Saveta Evrope će raspravljati o poštovanju obaveza Albanije sa predlogom  da se prekine potpuni nadzor te države članice, dodaje se u saopštenju.
 
Navodi se da će dnevni red biti utvrđen prvog dana zasedanja.
  • xqt

    05.04.2024 18:26
    @ Srbija da izađe
    Ma kakav BRIKS. Ni tamo nas neće primiti. I oni biraju članove.
  • Srbija da izađe

    05.04.2024 10:27
    Ako prime Kosovo, bezuslovno Srbija da izađe iz SE istog dana !
    Srbija da bi preživela mora da pronađe svoj put, a to nije EU to je sada jasno !
    Pošto ne treba gubiti više vreme posle izlaska iz SE već sutradan treba tražiti članstvo u BRIKS.
  • zzz

    05.04.2024 08:29
    Bez brige
    Neće biti iznenađenja. Primiće Kosovo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.