BIRODI poziva tužilaštvo da utvrdi da li je njegovo delovanje protivzakonito

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) pozvao je tužilaštvo da pokrene istragu i utvrdi da li je njegovo delovanje protivno zakonima Srbije.
BIRODI poziva tužilaštvo da utvrdi da li je njegovo delovanje protivzakonito
Foto: 021.rs
To su učinili, kako navode, povodom "medijske hajke koja se protiv njih vodi zbog stava da je tokom intervjua predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u februaru na televiziji Prva, došlo do kršenja Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih sloboda".
 
U saopštenju BIRODI navodi da se "deo zloslutnih optužbi iznosi po modelu 'Ćuruvija je dočekao bombe', u kojima se govori da je to organizacija koja radi za interese drugih država narušavajući interese države Srbije".
"Ovo nesankcionisano kršenje Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga od strane REM-a se emituje na pre svega na televizijama Informer i Pink gde Dejan Vukelić kongresnu fondaciju iz SAD, Nacionalnu zadužbinu za demokratiju (NED), BIRODI donatora, naziva CIA 2", navodi se u saopštenju.
BIRODI navodi da je, "usled nemogućnosti da sredstva za svoj rad na unapređenju stanja medija i borbe protiv korupcije obezbedi na konkursima koje raspisuje Srbija, prinuđen da se sa svojim projektima obraća fondovima i fondacijama van Srbije, odnosno izvorima razvojne pomoći, koje koristi i država Srbije".
 
U saopštenju se dodaje da su "neretko to isti donatori razvojne pomoći čija sredstva koriste i nevladine organizacije i država, koja dobija neuporedivo veće iznose".
 
"Kako bismo sprečili dalje vođenje medijske hajke protiv BIRODI, koju REM ne sankcioniše, pozivamo nadležno tužilaštvo da postupi po službenoj dužnosti i utvrdi da li BIRODI krši zakone Srbije, a Dejana Vukelića da podnese tužbu ili dostavi podatke nadležnom tužilaštvu", zaključuje se u saopštenju.
  • zgađen

    06.04.2024 22:57
    Sve po naređenju
    Strah me da će tužilaštvo ekspresno da reaguje i optuži BIRODI, čak ima šanse da se i dolovac probudi.
  • Perica

    06.04.2024 18:44
    Ovo najviše liči na Nemačku i njeno tužilaštvo tridesetih godina prošlog veka. Zbog toga oni misle da mogu da rade šta hoće i koliko hoće. Ali nadam se da neće moći dokle hoće, narodu je jaram oko vrata sve teži.
  • Мијић

    06.04.2024 18:13
    Мијић
    А које црно позивање,нама се Држава распала!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.