RFZO: Na listu lekova za lečenje HIV-a stavljeno još pet lekova

Dragana Janković Antić iz Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO) izjavila je da je na listu lekova koje finansira RFZO stavljeno pet novih inovativnih lekova protiv HIV virusa.
RFZO: Na listu lekova za lečenje HIV-a stavljeno još pet lekova
Foto: Pixabay
"Na listi je 26 lekova za lečenje, dominatni su novi lekovi za antiretrovirusnu terapiju, kombinovani preparati sa različitim mehanizmom delovanje da bi se pacijentima omogućio kvalitatan život", navela je Janković Antić na konferenciji za medije posvećenoj unapređenju lečenja HIV infekcije uvođenjem savremenih antiretrovirusnih lekova i savremenom pristupu lečenju kao i o rezultatima istraživanja o komorbiditetima i kvalitetu života osoba koje žive sa HIV-om.
Janković Antić je rekla da upravo objavljena lista donosi veliki pomak u lečenju HIV-a, i istakla da su novi lekovi doneli veliki pomak u lečenjeu HIV infekcije tako da to više nije smrtonosna infekcija, već pacijenti, uz odgovorno ponašanje i terapiju, mogu dugo i kvaliteno da žive.
 
Ona  je istakla da je i pre novih lekova lečenje HIV-a bilo uspešno, a da su 2018. uvedena dva efikasna, kombinovana preparata.
"Ovo je nastavak kontinuirane saradnje, komunikacije sa udruženjima, pratimo preporuke struke i realizuje se ono što je potrebno. Potpuno je razumevanje da je neophodno da bude mnogo lekova zbog prirode infekcije, čestih mutacija. Lekari moraju na to da odreaguju, a mi da im ostavimo mogućnost adekvatne terapije", rekla je Janković Antić.
 
Ona je istakla da je lekovi za antiretrovirusnu terapriju prioritetni, ali da to nije jedino što RFZO obezbeđuje, već da se obezbeđuju i lekovi za komorbiditete.
 
"Trenutno je na terapiji 2.600 pacijenata na terapiji koja se finansira iz obaveznog zdravstvenog osiguranja. Ali iz obaveznog zdravstvenog osiguranja obezbeđuju se i testiranja, dijagnostika i sve drugo što je potrebno. Potpuno smo otvoreni. U ovom trenutku nemamo lekova na čekanju, da je za njih podnet zahtev, niti da je stiglo mišljenje republičke stručne komisije", poručila je Janković Antić. 

Teme

HIV

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.