Brnabić: Opozicija do sutra u podne da dostavi predlog kako dalje

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić iznela je danas niz kritika na račun opozicije.
Ona ih je optužila da nisu želeli dijalog, ali kaže da ona želi i da im je uputila danas zahtev da do sutra u 12 sati dostave predlog kako dalje raditi na preporukama ODIHR-a.
 
Očekuje da do sutra u podne dostave i predog predstavnika za komisiju koja će se baviti uvidom i kontrolom biračkog spiska, a da se to odnosi i na organizacije civilnog društva.
"Tražim da resorna ministarstva što pre uvrste komentare organizacija civilnog društva i poslaničkih grupa ako ih bude, na predloge zakona o kojima se razgovaralo, kako bi finalizovali zakone u narednih pet dana, zatim imali još jedan sastanak, onda javno slušanje i usvajanje zakona", rekla je Brnabić.
 
Brnabić je u Skupštini Srbije rekla da je današnji dijalog bio još jedan bezuspešni pokušaj, da "dijalog ovako ne izgleda", ali da će se ona zalagati za nastavak.
Dodala je da je današnja tema bila konkretna o preporukama ODIHR-a i da predložene izmene zakona predstavljaju primenu sedam preporuka, na primer zakon o izboru narodnih poslanika i zakon o lokalnim izborima odgovaraju na preporuke dva, 11 i 20, zakon o finansiranju stranaka na preporuku 15, sprečavanju korupcije preporuku 17 i o Ustavnom sudu na prepruku dva iz finalnog izveštaja ODIHR-a.
 
Brnabić je rekla da je potpredsednica SSP-a Marinika Tepić došla sa napisanim govorom, umesto da vodi dijalog, da je opozicija ponovo odbacili dnevni red i želela da priča samo o datumu izbora i na kraju da su napustili sastanak pre kraja.
 
Zahvalila se Crti, Cesidu i Transparentnosti na korektnom pristupu i konkretnim predlozima.
 
Govoreći o datumu beogradskih i lokalnih izbora, kazala je da je beogradske morala da raspiše 2. jun, jer je to bio poslednji zakonski rok.
 
Brnabić je dodala da još uvek nudi opoziciji da se razgovara oko datuma preostalih lokalnih izbora, koji treba da budu održani u oko 60 lokalnih samouprava, naglašavajući da je "sada vreme da se o tome razgovara".
 
"Ako ne žele (da razgovaraju), oni će biti održani kada im bude vreme - u julu ili avgustu. Ali je pravo vreme da o tome razgovaramo sada, a ne kada dođe vreme da ih raspišem", rekla je Brnabić.
 
Odgovarajući na pitanja novinara zašto sada ne mogu da se organizuju izbori istovremeno, a prošle godine je 65 gradonačelnika iz SNS-a podnelo ostavke kako bi se izbori održali zajedno sa parlamentarnim, Brnabić je rekla da je to potpuno drugačije, jer su oni ostavke podneli svojevoljno.
 
"Svako ko vrši javnu funkciju može da da ostavku, dao je i Boris Tadić svojevremeno, skratio je mandat da pomogne svojoj listi i niko nije rekao izvinite jeste li normalni. To nije demokratski da skraćujete mandat da podignete svoju listu. Neko kao gradonačelnik može da podnese ostavku i to je u skladu sa zakonom ali nije demokratski da većina u parlamentu menja zakon i skrati nečiji mandat jer ako oni ne žele da podnesu ostavke", rekla je Brnabić.
 
Na pitanje zašto prioritet ODIHR preporuka nije pritisak na birače u javnom sektoru, predsednica skupštine je rekla da se to našlo u preporukama jer je "takva percepcija", a da je ona tražila od opozicije predlog kako da takve pritiske spreči.
"Ali Đilasova opozicija je rekla da to nije njihov posao i to su odbili", rekla je Brnabić.
 
Navela je da je do dijaloga moglo da dođe i ranije, ali da je opozicija odbila i konsultacije kod predsednika države i konsultacije u skupštini o potpredsednicima i odborima.
  • Ljiljana

    12.04.2024 11:24
    dijalog
    Otkad se monolog Brnabe zove dijalog?
  • Marko

    12.04.2024 09:01
    Samo bojkot Srbina spasava
    Bojkot Kurte i Murte tako idemo dalje.
  • Nebitno

    12.04.2024 07:12
    Ako mislite na "dijalog" da Vi govorite,a opozicija klima glavom,normalno da ga neće.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija