Vučić: Laž da me je Makron ucenjivao da uvedem sankcije Rusiji, Srbija se ponosi svojim stavom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas da nije tačno da ga je francuski predsednik Emanuel Makron ucenjivao da uvede sankcije Rusiji i da Srbija neće menjati stav po tojm pitanju.
"Srbija se ponosi svojim stavom. Srbiju niko ne može da ucenjuje. Kažu da me je Makron ucenjivao zbog dopisa na Skaju. To nije tačno. S Makronom sam imao prijateljski susret i ponosan sam na rezultate tih razgovora", rekao je Vučić na konferenciji u vili "Mir".
On je kazao da su zemlje Kvinte naklonjene kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju i da "lažu kad kažu da je Beograd kriv".
Dodao je da će srpski narod u narednim mesecima biti na udaru, ali da će se on i njegovi saradnici boriti svim sredstvima da očuvaju ugled zemlje.
 
"U ponedeljak šaljem specijalnog izaslanika predsedniku Generalne skupštine UN"
 
Vučić je najavio da će u ponedeljak poslati specijalnog izaslanika predsedniku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, od koga će tražiti da UN "dobro razmotre kršenje svih procedura", u vezi sa očekivanim podnošenjem rezolucije o genocidu u Srebrenici.
 
Posle sastanka sa rukovodstvom Republike Srpske (RS) u Beogradu, Vučić je rekao da je danas razgovarao sa predsednikom Generalne skupštine UN o nacrtu rezolucije kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici.
 
"Obaveza je da se pitanjem BiH bavi Savet bezbednosti UN, jer je i dalje reč o nestabilnom regionu, jer postoje međunarodne snage i ono što oni zovu visokim predstavnikom. Prekršili su proceduru da je potrebna dvotrećinska većina za usvajanje rezolucije, sad je došlo do toga da je potrebna prosta većina, čak i ako je stotinu uzdržanih", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom RS Miloradom Dodikom.
 
Vučić je kazao da su "glavni sponzori" te rezolucije "NATO zemlje - Nemačka, Velika Britanija, SAD, Francuska".
 
"Tu je i Turska, valjda im nije lako da pričaju o (genocidu nad) Jermenima pa su se pozabavili Srbima. Njih je 17, ukljućujući Sloveniju. Valjda su ostavili po strani Hrvate i još neke da ne bi išli baš toliko da nas unižavaju da ne bismo pričali o Jasenovcu, Prebilovcima", rekao je Vučić.
 
On je kazao da inicijatori usvajanja te rezolucije sada pokreću to pitanje jer "znaju da će naredne godine imati manje vlada koje će to podržati nego danas".
 
"Moje pitanje je zašto sad obeležavate 29. godišnjicu? Što niste za 26. ili 28. godišnjicu ili zašto niste čekali 30. godišnjicu? Zato što znaju da će imati manje vlada naredne godine koje će to podržati nego danas jer se zemlje oslobađaju kolonijalnih stega", naveo je Vučić.
 
Upitao je da li će ta rezolucija "dodatno da podeli" narode i zemlje u svetu.
 
"Uvek su bile jednoglasno usvajane rezolucije o genocidu i Holokaustu. Mislite da će ovo biti jednoglasno usvojeno? Srbija će sama političkim, ne vojnim sredstvima, da se suprotstavi svim NATO zemljama od Turske do Nemačke, s tim da znamo da su nam šanse minimalne, ali ćemo se boriti do poslednjeg trenutka i za svaki glas", kazao je predsednik Srbije.
 
Upitao je i da li je smisao te rezolucije ukidanje RS.
 
Dodao je da će GS UN 2. maja glasati o rezoluciji o genocidu u Srebrenici.
"Dan pošto nas proglase za genocidan narod, pozvaćemo Srbe gde god da žive, da na svakom mestu istaknu našu najlepšu trobojku", najavio je Vučić.
 
Uz Vučića i Dodika, sastanku su prisustvovali i predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, kao i srpska članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović i predsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić.
  • Fića

    13.04.2024 10:40
    Znači...?!
    Znači, "sad i Kvinta laže..."...?!
    Sve sam "lažov oko trenera"...!
    A, "ON..
    pošten... "...?!
  • Pašinjan=Vučić

    12.04.2024 12:05
    Pašinjan u Jermeniji je prešao na stranu Nato okrenuo leđa Rusiji, oslabio svoju vojnu poziciju i odma ostao bez teritorije Nagorno Karabaha. A sada mu se sprema nova vojna intervencija u kojoj će Jermenija ostati bez još teritorije. Jednostavno Nato je svesno oslabio Jermeniju koja je pravoslavna država, uz EU priču odvojio je od Rusije, da bi sada mogli da joj kidaju teritorije.
    To isto Nato rade u Srbiji uz njihovog vazala Vučića, koji je tu da podrije vojnu odbranu Srbije u uslovima promenjenih odnosa snaga u svetu, kada bi da nije izdajnika na vlasti Srbija lako mogla da se odbrani.
    Podrivanje vojne odbrane Srbije lako možete primetiti jer Vučić baca 3 milijarde evra u beskorisne Rafala koji ničemu ne služe, umesto da se za te pare kupuje PVO S300, FK3, S400, S500, nuklearno oružije i opremi vojska pešadija sa RRB (ručni raketni protivoklopni bacači) i da time naoružamo i RS jer i njih Nato merka. A Vučić je tu da ništa od toga ne uradi i da nam oslabi poziciju kad nas ovi napadnu. A tu je i da pokvari veze sa Rusijom kao što je Pašinjan uradio u Jermeniji. Jer kada imaš veze sa Rusijom niko ne sme da te napadne iz jasnog razloga jer Rusija ima nuklearno oružije.
    Ova katastrofa sa trošenjem 3 milijarde evra na Rafale je povezana sa ovim, i budite uvereni da u Nato-u slave jer bacamo pare na nešto što je neupotrebljivo u odbrani u njih. Oterajmo Vučića i da krenemo sa odbranom države. Imamo jake saveznike u svetu i sigurno ćemo se odbraniti !
  • zztop

    12.04.2024 11:59
    AV opet laže i veliča susret sa macronom a zapravo je išao po domaću zadaću šta treba sve da uradi u sporu sa kosovom, a rečeno mu je i koja je kazna ako to ne uradi ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija