Ekonomista: Vučić je dao Makronu ponudu koja se ne odbija, a mi nemamo ni stručnjake, ni novca

Ekonomista Goran Radosavljević izjavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao predsedniku Francuske Emanuelu Makronu ponudu koja se ne odbija, a koja se tiče izgradnje nuklearne elektrane.
Ekonomista: Vučić je dao Makronu ponudu koja se ne odbija, a mi nemamo ni stručnjake, ni novca
Foto: Beta/AP
Radosavljević je agenciji Beta kazao da je Vučić ponudio Makronu gradnju nuklearnih postrojenja, iako o tome ne postoji odluka Vlade Srbije. 
 
Dodao je da se postavlja pitanje da li je ta ponuda dobra za Srbiju. 
"U Srbiji je na snazi moratorijum o izgradnji nuklearnih elektrana. U srpskoj vladi trenutno ne postoji nijedan stručnjak koji se razume u nuklearnu energiju, a ni u javnosti se nije vodila stručna diskusija o izgradnji nuklearnih elektrana. Prema našoj energetskoj strategiji planirano je da Srbija u narednih 30 godina dobija struju iz uglja. Umesto da pravimo struju iz hidroenergije, gde imamo ogromne potencijale, naša vlast svaštari sa planovima o izgradnji nuklearki. Čini mi se da je ta priča izvučena iz rukava, 'pošli smo u Francusku, pa hajde da im ponudimo nuklearku'", kazao je Radosavljević.
Ocenio je da bi za Srbiju bilo dobro da narednih godina uđe u projekat izgradnje nuklearne elektrane, ali da bi oko takvog projekta morala da postoji saglasnost i jasna strategija. 
 
"Trebalo bi da se preciziraju rokovi, s kim bismo gradili nuklearku i kojim novcem. Ako smo ozbiljni u nameri da gradimo nuklearku, morali bismo prethodno da na unutrašnjem planu sprovedemo diskusiju i da napravimo plan, a ne da kao i u deceniji za nama sve radimo stihijski. Dugoročno planiranje energetske bezbednosti je prioritet svake ozbiljne zemlje", rekao je Radosavljević.
 
Naveo je da Srbija nema novca za gradnju nuklearke i da bi morala da se zaduži. 
 
"Izgradnja nuklearke u Mađarskoj od dva puta po 1.200 gigavata koštaće 12,5 milijardi evra. Srbija nema toliki novac i podrazumeva se da bi morala da se zaduži, ali s obzirom na sadašnji bruto društveni proizvod, nisam siguran da je u stanju", istakao je Radosavljević. 
Tokom posete srpske delegacije Francuskoj potpisan je Memorandum s Elektroprivredom te zemlje koji predviđa strateško partnerstvo u razvoju nuklearnog civilnog programa u Srbiji, kao i mogućnost gradnje hidrocentrale u Srbiji. 
 
Ukoliko bi Srbija odlučila da gradi nuklearni reaktor, prema proceni stručnjaka, to bi koštalo između 10 i 15 milijardi evra za kapacitet od 1.500 ili 1.600 megavata.
  • Nebojsa Pavlov

    10.04.2024 10:50
    Konstatacija
    A dizel skuplji nego u Švajcarskoj i pored 30% sopstvene proizvodnje.

    Bolje da vrhovni vojvoda napravi džinovski točak za hrčka povezan na dinamu, a da u njega upregne svoje botove, poslanike, ministre, četnike, navijače, kriminalce i ostali šljam, pa nek prave struju. Bili bi daleko korisniji.
    Nismo mi za nuklearnu energiju sa njima ovakvima, dokrajčiće nas razne Maje Gojkovićke!
  • /

    09.04.2024 21:37
    The Simpsons
    Homer Simpson će da radi u nuklearki.
  • Fića

    09.04.2024 20:31
    Nuklearka u Srbiji...
    Ne gine nam "Dužničko ropstvo".
    Nuklearka, Expo, metro u Bgd, autoputevi sa basnoslovnim cenama po kilometru puta, železnica i brze pruge...!
    Kakva je Ekonomska isplativost i sa kojim rokom, ovakvih "ekonomskih bahanalija" ...?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.