SSP: Beograd nabavlja tramvaje po znatno većoj ceni od Rima, Praga i Luksemburga

Stranka slobode i pravde navodi da je u tenderu grada Beograda cena jednog tramvaja za više od 2,2 miliona veća od cene koju Rim plaća za jedan CAF tramvaj sa pet godina održavanja.
SSP: Beograd nabavlja tramvaje po znatno većoj ceni od Rima, Praga i Luksemburga
Foto: Pixabay (ilustracija)
"Cena u objavljenom tenderu po jednom tramvaju iznosi 5,5 miliona evra, što je više i od cene tramvaja koji je platio Prag ili što je platio Luksemburg, koji su takođe platili svoje tramvaje 3,3 miliona evra", rekla je predsednica beogradskog odbora Stranke slobode i pravde Mila Popović.

Ona je naglasila da su 2009. godine, za vreme dok je Dragan Đilas bio gradonačelnik Beograda, "kupljeni najmlađi beogradski tramvaji, kada je cena po tramvaju bila 2,12 miliona evra sa PDV-om, uračunatim rezervnim delovima i obukom, od čega je 75 odsto vrednosti nabavke bilo plaćeno iz budžeta, a samo 25 odsto iz kredita".

"Pa kako je moguće da sada, kada je budžet duplo veći nego 2012. godine, Beograd ovu vrlo upitnu javnu nabavku plaća iz kredita u celosti? Da stvar bude još neverovatnija, pitanje je da li su uslovi iz tendera takvi da svi proizvođači mogu da dostave svoju ponudu", navela je Popović.
 
Istakla je da je "nakon decenije Srpske napredne stranke na vlasti, u kojoj nije kupljen nijedan tramvaj, i poništenog tendera za kupovinu tramvaja prošle godine, apsolutno neophodno da GSP kupi nove tramvaje, ali da Beograd treba da dobije tramvaje po ugledu na evropske gradove, i po normalnoj, uobičajenoj tržišnoj ceni".
  • Čitalac iz Nemačke

    15.04.2024 09:10
    Budžet je tu za pljačku
    Šta ste drugo očekivali od Šapića i drugih Vučićevih poltrona nego da pljačkaju budžet preko u cenu tramvaja uračunate provizije i mito za pomenute? Šapić bi da pljačka na tramvajima, Vučić na "Rafalima" koje bi da plati i do 250 miliona € po letilici. Malobrojne države koje su kupile Rafale npr. Saudijska Arabija je kupila oko 60 Rafala, su plaćale od 150 do 180 miliona € po avionu- u zavisnosti od dodatne opreme kao modernih raketa vazduh-vazduh ili vazduh-zemlja i dr. ubojnih sredstava. Da je taj avion toliko super zašto ga osim Francuza, nije kupila ni jedna članica NATO pakta? Svi kupuju i lete američke borbene avione. Jedino su Hrvati kupili polovne Rafale. Znači- nameštene cene kao i kod svih javnih nabavki esesesesovaca -skraćeno SNS-a i njihovog vođe i vlasnika partije AV. Stručna štampa smatra ruske Migove i Suhoje 5-te generacije BOLJIM od Rafala. Brži su, okretniji su i navodno "smrtonosniji" su.
  • Dodjos

    13.04.2024 09:21
    Normalno
    Tako je, jer je Beograd jači,bolji i veći, brži, ! Zivela korupcija svih naroda u narodnosti !
  • Silver

    13.04.2024 09:18
    nije ni skupo samo kad ima da se kupi.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.