Međak: Prijateljski zagrljaj Ursule fon der Lajen i Brnabić šalje poruku o saradnji

Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak kaže da Ursula fon der Lajen neće vršiti pritisak na Srbiju.
Osvrnuo se se na "prijateljski zagrljaj" predsednice Evropske komisije i Ane Brnabić u Bukureštu, koji šalje poruku "mi imamo saradnju".
 
Međak za N1 kaže da je predsednica Narodne skupštine Srbije bila jedina koja "kao predsednik Srpske napredne stranke nije govorila na sastanku Evropske narodne partije…"
"Ona je otišla tamo po taj zagrljaj, i taj zagrljaj je ono što se nama šalje ovde, 'mi imamo saradnju'", kaže sagovornik N1, a takođe dodaje i posetu Aleksandra Vučića Parizu, koja šalje istu poruku.
 
Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji kaže da jedini način izlaska iz situacije, u kojoj se Srbija nalazi, jeste posredovanje sa strane, ali da se to neće menjati dok "sa druge strane sedi Evropska narodna partija iz 2019. godine koja podržava SNS sve vreme".
 
Kako navodi, Lajen vodi politiku stabilokratije koju je vodila i Angela Merkel, te smatra da do većih pritisaka na Srbiju neće doći.
Govoreći o članstvu Srbije u Evropskoj uniji, Međak se osvrnuo i na izjavu predsednika spoljnopolitičkog odbora Bundestaga Mihaela Rota, koji je rekao da Srbija sa Srpskom naprednom strankom neće u EU. 
 
"Tako eksplicitnu izjavu ja u životu nisam video, a oni su tako rekli, što znači da je SPD na vlasti… Od toga nema ništa", objašnjava on za N1.
 
Međak je u tom smislu pomenuo i navode o napuštanju Saveta Evrope i uvođenje smrtne kazne, navodeći da je to "ono što narod želi da čuje". Sa jedne strane, kako kaže, SE je Srbiji uslov za ulazak u Evropsku uniju, a pošto članstvo u savetu podrazumeva poštovanje Evropske konvencije o ljudskim pravima, uvođenje smrtne kazne bi značilo napuštanje Saveta Evrope.
  • Štrand

    13.04.2024 10:48
    Mi ni nismo za Evropu. Pre će nezavisno Kosovo u nju ući. Mi smo uprskali sve šanse, ostaje nam da slavimo Legiju i Putina, despotski režim, gledamo jeftinu zabavu i imamo krimose i lopove na vlasti.
  • Izaći iz SE

    13.04.2024 10:14
    Ako prime Kosovo u SE, istog sekunda da Srbija izađe iz SE ! Ovi lažni osmesi više ne prolaze, ili primaš pokrajinu Kosovo u SE, ili ne primaš !
  • Realista

    13.04.2024 08:56
    našle se...
    Ova je uništila Evropu a ova srbiju - k'o sestre rođene...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.