Između niskih plata i visokih kirija: Imaju li mladi u Srbiji šansu za osamostaljivanje?

Mladi ljudi u Srbiji još uvek dugo žive sa roditeljima, od kuće odlaze tek posle 31. godine.
Između niskih plata i visokih kirija: Imaju li mladi u Srbiji šansu za osamostaljivanje?
Foto: 021.rs (ilustracija)
Osnovni razlog za to je što na njihovo osamostaljivanje utiče veliki broj faktora - od cena stana za iznajmljivanje, računa, troškova hrane do ostalih neplaniranih mesečnih izdataka, a zarade po pravilu nisu dovoljno visoke da to sve pokriju, piše Danas.
 
Da bi se mladi u našoj zemlji osamostalili na to utiče veliki broj faktora, pre svega mesečni prihodi, zatim cene nekretnina i drugi troškovi života.
Pa tako prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS) prosečna neto zarada u 2023. godini u Beogradu iznosila je 109.431 dinara, zatim u Novom Sadu je bila 101.101 dinara, a u Nišu 82.067.
 
Međutim, mladi u Srbiji zarađuju ispod republičkog proseka, što je već prvi problem prilikom pokušaja da se osamostale.
 
Kako pokazuju podaci RZS, prosečna neto zarada mladih od 20 do 24 godine u 2023. godini iznosila je 67.210 dinara, što je znatno ispod proseka tri najveća grada u našoj zemlji.
Što se tiče mladih koji posao traže malo kasnije, nakon završenog fakulteta, između 25 i 29 godina, oni su u proseku u 2023. godini zarađivali 87.433 dinara. Ova zarada jeste iznad prosečne zarade u Gradu Nišu, međutim čini se da ona ipak nije dovoljna za samostalan život, ali to opet zavisi od više faktora, prenosi Danas.
 
Pre svega, cene nekretnina, kao i životnih namirnica i drugih troškova variraju od grada do grada, pa čak i od opštine do opštine.
 
Prema informacijama sa portala za promet nekretnina, trenutno oglašene prosečne cene izdavanja u Beogradu kreću se od 297 evra koliko je potrebno izdvojiti za garsonjeru, cena kirije jednosobnog stana je 384 evra, jednoiposobnog 463 evra, a dvosobnog 698 evra.
 
U Novom Sadu za garsonjeru je potrebno mesečno izdvojiti u proseku 260 evra, za jednosoban stan 297 evra, dvosoban 464 evra.
 
U Nišu su cene niže, tako da je mesečni zakup garsonjere u proseku oko 215 evra, jednosobnog stana 246 evra, stanovi veće kvadrature se kreću od 300 pa do 460 evra.
 
Najveći broj oglasa za iznajmljivanje stanova u Beogradu je za jednoiposobne i dvosobne stanove, a slična situacija je i u Novom Sadu i Nišu. U Beogradu trenutno ima skoro duplo više oglasa za izdavanje jednoiposobnih nego jednosobnih stanova, a te strukture stanova se najviše i traže.
Ako uporedimo ove cene nekretnina sa prosečnom zaradom mladih od 20 do 24 godine iz 2023. godine koje su iznosile 573 evra, da bi iznajmili jednosoban stan u Beogradu, moraju da izdvoje 383 evra, odnosno čak 67 odsto svoje mesečne zarade.
 
Što se tiče Novog Sada, moraju da izdvoje oko 52 odsto zarade, dok u Nišu moraju da daju 43 odsto. S tim što treba uzeti u obzir da su zarade u Nišu i Novom Sadu niže nego u Beogradu, pa je očekivano da mesečna izdvajanja za stan budu i veća, piše Danas.
 
Ako pogledamo one između 25 i 29 godina, čini se da je situacija za njih nešto povoljnija, jer u evrima je njihova prosečna zarada iznosila oko 746 evra.
  • Fensi

    26.04.2024 07:43
    Kako mi da se osamostalimo kada su nam plate (bilo u javnom ili privatnom sektoru) bedne za život? U državnim firmama, kao "Pro Tent", "EDS" i "EPS snabdevanje", gde se ne priznaje državna visoka strukovna škola nego samo srednja škola, neto plate se kreću od 20 do 35 000 dinara, bez obzira što na ugovorima o radu piše da navodno zarađujemo bruto platu do 59 000 dinara. Nije ni čudo što treba da promenimo sistem kako bi mi mogli da se osamostalimo i živimo bolje ili odseliti se negde van države.
  • Peki

    14.04.2024 09:26
    Peki
    A najbolji su ovi sto lupetaju o selu prirodi...samo na prevoz vam ode trecina plate dok o deci vrtic skole drustvene obaveze...jedna i po!!! Nelupajte idite vi stariji jer niste vise produktivni pa uzivajte u prirodi dok je mladjima potreban grad!
  • D

    14.04.2024 00:28
    @Marka
    U Minhenu ne moze ni soba u zajednickom stanu da se nadje za 500 evra, a kamoli stan. Ispod 1000 evra hladne kirije ne moze da se iznajmi stan, sem toga potrebno je brdo papira i potvrda i dokaza da si solventan, da radis, koliko zaradjujes i koliko imas na racunu da bi ti iko kao strancu izdao stan. A sto se mladih tice, sopstveni stan je tek u Minhenu nemoguca misija, kvadrat stana bar 4 puta skuplji nego ovde, dakle od 8000 evra pa nadalje. Znate li vi uopste znate koliko je skup Minhen, o cemu pricate i sta lozite ovu nasu jadnu omladinu da idu, sto Vi niste otisli nego druge saljete???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.