Istraživanje: Plata od 80.000 dinara dovoljna za pristojan život, uglavnom je nedostižna

Politikolog koji se bavi radničkim pravima i sindikatima Nikola Tamburkovski izjavio je da niže prosečne plate od radnika u Srbiji u regionu imaju radnici u Severnoj Makedoniji, Albaniji i BiH.
Istraživanje: Plata od 80.000 dinara dovoljna za pristojan život, uglavnom je nedostižna
Foto: Pixabay
On je za Demostat rekao da je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna plata u Srbiji 811 evra, a da radnici u Srbiji prosečno nedeljno rade 42,1 sat, što je najviše u Evropi, odnosno šest ili sedam sati više od proseka nedeljnih radnih sati u državama Evropske unije.
 
Kada je reč o stavovima radnika, istraživanje koje je radio Solidariti centar u saradnji sa Demostatom pokazalo je da 70 odsto radnika kaže da bi im jedino plata od 80.000 dinara i više bila dovoljna za pristojan život, a istovremeno samo 16 odsto radnika tvrdi da prima tu platu.
Dodaje se da je polovina radnika rekla da im je mala plata najveći problem, a 22 odsto da im je najveći problem nesigurnost radnog mesta.
"Prosečno odsustvo u radnom kolektivu u Srbiji na dnevnom nivou je 5,9 odsto. Manje odsustvuju samo radnici u Rumuniji, Bugarskoj, Turskoj i Poljskoj", rekao je Tamburovski.
 
On je ukazao da prema podacima Svetske banke Srbiju godišnje napusti 30.000 do 60.000 ljudi i da je prosek oko 45.000, pa je tako za 20 godina Srbija izgubila 14 odsto stanovništva koje je uglavnom radno aktivno.
 
"Država na to reaguje vrlo ograničeno, a poslodavci ne reaguju nikako. Postoji neka matematika koja kaže da mi zbog odliva radne snage godišnje gubimo 6,7 milijardi evra", rekao je Tamburovski. 
  • 1

    15.04.2024 08:12
    sirotinja srpska
    beda napredne srbije
  • Balkan

    13.04.2024 12:48
    Ako je g-dja Brnabic svojevremeno izjavila da bi od 40.000 mogla da prezivi oko jedne sedmice onda ova informacija o 80.000 bas i ne stoji bez obzira koliko se potrudili da skromno zivite jer se zaboravljaju obaveze, infostan, struja, telefon a gde je ice pice i oblacenje. Ziveli
  • jovo s brkovi

    13.04.2024 07:06
    80soma za pristojan zivot, koga? kokosaka u kokosinjcu, prasica u oboru?
    80hiljada minus racuni neka budu svi 20hiljada minus gorivo ako vozis treba ti bar pun rezervoar 12hiljada, ako radis moras kupiti mesecno neki odevni predmet 5hiljada...vec smo na pola... pice u kaficu ako vodis drustveni zivot otices par puta mesecno potrosices 5hiljada.. tu si vec na tome da ti je ostalo 35hiljada... to je hiljadu dnevno za dorucak rucak veceru.... kako da stavis neki dinar sa strane za more ili neko putovanje pa i do vrnjacke banje bar jednom u godini? kako da imas za ne daj Boze..... 80hiljada dovoljno a nedostizno????? Losa vam je racunica

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.