RGZ: Digitalizacija onemogućuje korupciju, zemljišne knjige prevaziđen alat

Republički geodetski zavod (RGZ) saopštio je da su uspostavljanjem katastra nepokretnosti otvorena vrata digitalizaciji.
RGZ: Digitalizacija onemogućuje korupciju, zemljišne knjige prevaziđen alat
Foto: 021.rs (ilustracija)

Kako su naveli, digitalizacija zatvara mogućnosti za korupciju i garantuje pravnu sigurnost vlasništva nad nepokretnostima.

"Uvođenjem katastra nepokretnosti, zemljišne knjige su postale prevaziđen alat za evidenciju nepokretnosti i prava na njima. Manje od trećine teritorije Srbije bilo je pokriveno ovom evidencijom, pri čemu se polovina pretvarala da se obnova premera nikada nije ni desila", naveo je RGZ.
 
Kako je istaknuto, "odluka o napuštanju zemljišne knjige i prelasku na katastar nepokretnosti proizilazi iz pravne nesigurnosti i nefunkcionalnosti sistema zemljišne knjige, kao i tehničke neopremljenosti i nekompletnosti sistema, pri čemu je neažurnost bila najmanji problem".
"Iako su u praksi prevaziđene, zemljišne knjige i dalje imaju svoje zagovornike koji vode bitku protiv digitalizacije iz očigledne nostalgije za koruptivnim praksama", istakao je RGZ.
 
Ukazuje se da se "u Arhivu RGZ-a čuvaju dokumenti stari i po nekoliko decenija i vekova, među kojima su i zemljišne knjige", kao i da "nova zgrada Arhiva predstavlja simbol posvećenosti očuvanju naše istorije i nasleđa kroz moderno opremljen arhivski depo".
  • Mbn

    16.04.2024 17:52
    Neznanje katastra i RGZ
    Digitalizacija neznalackih geodeta kojima je neko platio da ga upisu za vlasnika imovine, a da to vlasnik imovine i ne zna. Ni advokati ne znaju, jer nisu ni Sud, ni javna isprava-zemljisna knjiga, koja nije ALAT nego sudsko utvrdjenje izvedeno u posebnom i za tu imovinu i njihove vlasnike , sudskom stranackom postupku. Advokati i geodete nisu ni stranke ni titulari, niti znaju sta je cije, ali mogu biti prevaranti za novac , kada tudja utvrdjena svojinska prava pokusavaju da za novac nepostenih gradjana, upisu kao imovinu tih istih gradjana. Manje se placa u odnosu na ono sto traze korumpirane sudije (ne svi Sudovi i ne sve sudije). Nekada Sud sam primeti nepravilnosti i netačnosti, pa pozove TITULARE imovine o trosku Suda i republike, jer neke Sudije koje znaju zemljišno-knjizno pravo, ne dozvoljavaju zloupotrebe i pravnu nesigirnost preko katastra i RGZ. Nema ih mnogo koji znaju svoj posao, ali ima previse zaposlenih. Objavite, potrebno je, jer RGZ moze da finansira samo drzava, a ne i gradjani.
  • Gv

    15.04.2024 14:45
    Legalizacija
    Sta je sa legalizacijom porodičnih kuća. Započeta u opštini pa gradski zavod sad opština. Opština Zvezdara zakazuje sada za kraj god a predmet davno započet. Kad ne možeš regularno onda njihovi za novac mogu a dobit se deli. Eto korupcije. O ljubaznosti ni traga
  • vlada

    14.04.2024 11:43
    korupcija
    Osnovni problem u katastru je korupcija. Digitalno ili anslogno, korupcija ostaje. Bez ogromnog reda onih koji čekaju nema ni "čašćavanja" za prekoredno odlučivanje. Slično kao za zahtevne medicinske intervencije. Korupcija je srž sistema već 35 godina

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.