Crta: Vlast ne nudi rešenja za glavne probleme izbornog procesa

Direktor pravnih poslova Crte Pavle Dimitrijević ocenio je da je osnovni utisak današnjeg odgovora Ane Brnabić na predloge opozicije od petka - neizvesnost.
Crta: Vlast ne nudi rešenja za glavne probleme izbornog procesa
Foto: 021.rs
Dodao je da vlast ne nudi rešenja za ključne probleme izbornog procesa.
 
On je za TV N1 rekao da Crta već dugo govori o tome koliko je vremena potrebno da se počne sa realizacijom ODIHR preporuka, ali da sa jedne strane nekako uvek proleti vreme i uvek bude kasno za suštinske promene, a sa druge strane sve ono što je predstavila Vlada Srbije kao dostignuća u realizaciji ODHIR preporuka - zaobilazi suštinu problema.
"To je pitanje biračkog spiska, odsustvo kažnjivosti za krivična dela koja su se desila u izbornom procesu, pritisci na birače, medijska neravnopravnost. Dakle svega drugog ima, ali nema pomaka ili predloga na ovim ključnim problemima i zbog toga vlada neizvesnost šta će se to desiti i da li ćemo krenuti u ozbiljnu realizaciju ODIHR preporuka", objasnio je Dimitrijević.
 
Prema njegovim rečima, poverenje u sam proces rada na preporukama je dosta narušeno upravo zbog toga što taj proces nije bio transparentan.
"Nismo imali dovoljno informacija o tome šta radi radna grupa za realizaciju ODIHR preporuka, dokle se stiglo, kakvi su planovi i šta dalje", istakao je on i dodao da su građani i dalje u fazi čekanja šta će reći vlast.
 
Dimitrijević je dodao da se u ovako kratkom roku može osnovati komisija i napraviti plan rada za reviziju biračkog spsiak, a da se uporedo sa time dodatno unapredi i poveća transparenost samog biračkog spiska, što konkreno znači objavljivanje informacija o adresama i stanju biračkog spiska, po domaćinstvima.
 
Kako kaže Dimitrijević to znači da se utvrdi stanje broja birača po adresama i domaćinstvima kako bi svaki vlasnik stana mogao da vidi koliko ima prijavljenih birača u njegovoj nekretnini i da shodno tome bude u prilici da pokrene neki postupak, ako to stanje ne odgovara realnosti.
  • Gordana Pajić

    16.04.2024 11:53
    Pregovori
    sa kradljivcima??? Usput penzionerima uzeli penzije da se finansijski konsoliduju a sada se frljaju parama kao budale.
  • Jova

    16.04.2024 06:55
    Jova
    A sto da ponudi kada je nezvanicno izgubila BG u Decembru. AV je obesmilio Izbore i to malo Demokratije i zato je neophodna medjunarodna pomoć kako bi se sproveli koliko toliko cisti Izbori u Srbiji! I ovo mora svima biti zadnje upozorenje da se nesme raditi ovakve stvari a da neodgovaras!
  • Info

    15.04.2024 22:53
    Info
    I sta se menja time sto ce neko da zna da ima "podstanara"?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.