Fon Kramon: Neke zemlje zahtevaju ZSO da bi podržale članstvo Kosova u Savetu Evrope

Izvestiteljka za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon navela je da su neke zemlje podigle kriterijume da bi podržale Kosovo na majskom sastanku Komiteta ministara Saveta Evrope.
Kako navodi, te zemlje zahtevaju napredak u formiranju Zajednice srpskih opština.
 
Fon Kramon je navela da od obe strane, i Srbije i Kosova, očekuje bezuslovnu primenu sporazuma iz Brisela i Ohridskog aneksa.
Kako kaže, nije kriv posrednik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak što se ništa nije pomerio u sprovođenju dogovora, već da strane nemaju političku volju za tako nešto.
 
"Videli smo da je bilo dosta teško u sadašnjim političkim okolnostima bilo šta postići. Ne bih rekla da je Lajčak kriv. Mislim da je potrebno mnogo političke volje sa ove strane, ali i u Beogradu. Ne kažem da je Beograd spreman, ali ovde se mora videti bar malo više pragmatizma", rekla je Fon Kramon za Kosovapres.
Prema njenim rečima, Srpska lista je pogrešila kada je zatražila bojkot glasanja 21. aprila za smenu gradonačelnika četiri severne opštine.
 
"Kada pogledamo sever, na primer, tamo se mnogo toga dogodilo, referendum je organizovan, Srpska lista je odlučila da ne učestvuje. Mislim da je ovo velika greška", ocenila je ona.
 
Fon Kramon tvrdi da Srbija nije preduzela nikakav potez u sprovođenju sporazuma, već se zalaže za kršenje pojedinih članova, insistirajući na stavu koji je protiv članstva Kosova u Savetu Evrope.
 
"Nadam se da ću videti napredak u vezi sa Zajednicom srpskih opština na Kosovu, ali inače, želim da kažem da smo svi svesni zašto se ne ide napred, zato što Srbija nije povukla ni jedan potez, a naprotiv, sada čak blokiraju ili pokušavaju da blokiraju, što mislim da neće uspeti, prijem Kosova u Savet Evrope i to je apsolutno neprihvatljivo", rekla je ona.
 
Lajčak: Po pitanju ZSO trenutno nema napretka
 
"Ako nema napretka po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština teško da se može očekivati napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine", izjavio je specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak.
 
Lajčak je ukazao da su Beograd i Priština na svom evropskom putu i da znaju kakve su im obaveze.
 
"Za Srbiju, to je godišnji izveštaj Evropske komisije koji govori tačno šta treba da se uradi. Za Kosovo, to je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Osim toga, u skladu sa odlukama Saveta EU normalizacija odnosa je pretpostavka za napredak na evropskom putu. Unija je jasno rekla da ne može da uvozi nerešene bilateralne probleme", objasnio je Lajčak u izjavi za Kosovo onlajn.
 
Na pitanje da li ima napretka po pitanju ZSO odgovorio je da "trenutno nema nikakvog napretka".
  • Žaba

    21.04.2024 03:47
    Jel pošteno il ne? Bitno je!
    Čekajte malo ljudi, a koliko uopšte Fonkramonka može biti relevantna ako traži greške isključivo na jednoj strani, a u isto vreme poziva obe strane na dijalog i još pri tome brani Lajčaka, sa istom tom argumentacijom. Ako ovo nije direktna provokacija našeg kolektivnog intelekta, onda šta jeste? Hoću i ja platu za urađeno ništa za već odrađena 2 četvorogodišnja mandata.
  • Новосађанин

    20.04.2024 23:53
    Реч је о Грчкој. Ствари треба назвати својим именом, а оно што Грци нама тренутно раде мислим да нисмо заслужили и да је безобразно. Безобразна уздржаност.
  • Plaćač poreza

    20.04.2024 21:53
    Parlamenta a Skupština Saveta Evrope je zvanično proglasila Putina diktatorima, njegovu vlast nelegitimnom i pozvala sve evropske države da prekinu saradnju sa Rusijom! Ovo je bliska budućnost Srbije ako se vlast u Srbiji ne opameti i ne uvede sankcije Rusiji. Za nas još gore jer mi nismo Rusija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.