Novaković: Uslovi za izbore neće biti ravnopravniji ako ne učestvujemo, moramo biti strpljiviji

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije izjavio je da "uslovi jesu neravnopravni", ali da "neće biti ravnopravniji ako ne učestvuju u procesu".
Novaković: Uslovi za izbore neće biti ravnopravniji ako ne učestvujemo, moramo biti strpljiviji
Foto: 021.rs
On je za N1, na pitanje koja je procena bila za izlazak na izbore, odgovario da je "procena da ne možemo ostaviti na cedilu dve trećine Srbije".
 
Dodaje i da ne bi rekao da je napravljen kompromis sa Srpskom naprednom strankom.
"I da i ne. Kompromis jeste u smislu da smo se borili za naše zahteve, da smo uspeli da realizujemo sva tri zahteva. Potpuno je tačno da su oni načelno prihvatili sva tri zahteva, tačno i, što nama ne ide u prilog, vremenski okvir za implementaciju je vrlo kratak i ne garantuje da će se do 2. juna bitno promeniti okolnosti, ali načelno je prihvaćeno, idemo konkretno u realizaciju. Danas se sastaje komisija oko biračkog spiska", kaže on.
Osvrnuo se i na podelu u doskorašnjoj koaliciji Srbija protiv nasilja.
 
"Sve do ove odluke mi smo praktično odlučivali većinski. Imali smo magičnu rečenicu kada neko ostane u manjini, kaže 'u redu, ne delim vaš stav, ali ću se prikloniti stavu većine', do ovoga trenutka. Prosto u ovom trenutku možemo da biramo – ili da se borimo ili da odustanemo, ili da budemo deo institucionalnog procesa ili da ne budemo", kaže Novaković.
 
Ističe da moraju "otvoriti prostor dalje borbe".
 
"Ili ćemo ući u taj fajt, moramo kombinovati i institucionalni i vaninstitucionalni pritisak. Sve vrste aktivizma će ići u istom pravcu kao što ide u institucijama. Društveni život se uređuje preko institucija i zakona, ako želimo da civilizujemo, uljudimo ovu državu, u jednom trenutku, trenutak kada morate da sednete i razgovarate, kako da politička i pravna struktura u ovoj državi garantuje fer i poštene izbore", kaže on.
 
Kada imate diktatorski režim, ukazuje, "morate napredovati korak po korak i osvajati slobodu".
 
"Da, uslovi su neravnopravni, neće biti ravnopravniji ako ne učestvujemo u procesu. Borba je jedini način da pomerimo granice slobode i stvorimo okolnosti koje će biti bar malo ravnopravnije i stvoriti mogućnost da pobedimo. Ovo što radimo proizvodi efekat, da li proizvodi onaj efekat po opsegu, dinamici, kvalitetu rešenja koji bih ja voleo, ne, ali žao mi je, očito živimo u Srbiji Aleksandra Vučića i moraćemo imati više strpljenja", kaže Novaković.
 
Izgovorio je rečenicu koja, kako je rekao, "može zazvučati za beogradski ukus odveć novosadizovano".
 
"Ovde se stvara atmosfera kao da postoje samo beogradski izbori. Centralna tema je da li će biti bojkotovani izbori u Beogradu ili ne. Za ime Boga, izlazi cela Vojvodina, zar je to činjenica koju treba prećutati, izlazi Niš, Čačak, Užice, Valjevo, dve trećine Srbije, da li treba dve trećine Srbije da lišimo mogućnosti da glasaju za svoje predstavnike? Ne može tema Beograda da potpuno baci u senku i potceni i Novi Sad i Čačak, Niš, Suboticu, Valjevo, Sremsku Mitrovicu, Zrenjanin… Mislim da je bilo važno da se u ovaj proces uđe, da ulazeći u 82 lokalne samouprave institucionalno osnažimo svoju poziciju, sa institucionalnim osnaženjem opozicije nastavimo svoju borbu", kaže on.
Ponovio je da su sva tri njihova uslova ispunjena, ali da je druga stvar da li će postojati vremenski okvir.
 
"Ako smo 17. decembra, pod vrlo nepovoljnim uslovima u Novom Sadu osvojili 34 odsto, DSS dobio šest odsto, to je ukupno 40 odsto, pa Novi Sad je pred padom, u Novom Sadu možemo da pobedimo SNS, i ja sad da kažem da odustajem, to nije normalno", kaže on.
 
Iako je bio jedan od glavnih zagovarača bojkota 2020. godine, kaže da je tada bila nešto drugačija klima.
  • Moy

    23.04.2024 17:12
    Koliko god prezirao režim,zbog ovakvog i njemu sličnih u tzv opoziciji...pa muka mi je...
  • Ovaj

    23.04.2024 13:03
    Ovaj
    covek me je zaista razocarao! I nema sanse na ovakve namestene Hilove Izbore da izidjem kao i vecina! Boro Boro prodao si se...i bolje ovako bar smo svi nacisto sa kime imamo posla pa nek svako odlucuje za sebe!
  • Velja

    23.04.2024 12:28
    Ovaj čovek će 3. juna prvi kukati da su izbori 2. juna bili nepošteni i da je pokraden.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija