Bez sindikalnih protesta za Prvi maj, umesto toga - razgovori sa građanima

Tri najveće sindikalne centrale Prvi maj obeležiće tako što će na mestima gde se okuplja najviše ljudi razgovarati o problemima radnika i gorućim društvenim problemima, dok protesti nisu planirani.
Bez sindikalnih protesta za Prvi maj, umesto toga - razgovori sa građanima
Foto: 021.rs
Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) će, kako je za Tanjug izjavio sekretar Zoran Mihajlović, za razliku od ranijih godina, Prvi maj obeležiti ne samo u Beogradu već i u još nekoliko gradova Srbije.
 
"Osim u Beogradu, imaćemo manifestacije i u Subotici, Kruševcu, Čačku i drugim gradovima, gde će biti organizovana okupljanja naših zaposlenih", rekao je on.
Skup u Beogradu, pod nazivom "Udružimo se u borbi za radnička prava", održaće se kod tornja na Adi Ciganliji, počeće u 11 časova, a sindikalci će, kako je objavio Savez samostalnih sindikata Beograda, sa građanima razgovarati o značaju članstva u sindikatu, perspektivama tržišta rada, penzionoj politici, predlozima izmena i dopuna Zakona o radu, zaštiti prava radnika.
 
Ujedinjeni granski sindikat (UGS) "Nezavisnost" organizovaće na Trgu Slavija u Beogradu, na platou kod spomenika Dimitriju Tucoviću, sa početkom u 12 časova skup pod nazivom "Za demokratski i radnički restart".
Iz ove centrale su pozvali zainteresovane da dođu da čuju šta oni imaju da im kažu o predlogu Zakona o radu, perspektivama tržišta rada, penzionoj politici, bezbednosti i zdravlju na radu ali i funkcionisanju institucija u našoj zemlji, pravosuđu i javnoj bezbednosti.
 
Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) će, prema rečima predsednice ove sindikalne organizacije Ranke Savić, praznik rada obeležiti tako što će u šest gradova Srbije organizovati deljenje propagandnog sindikalnog materijala i razgovor sa građanima.
 
"Nećemo organizovati nikakve proteste. Izaći ćemo sa proglasom, a u šest gradova, Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Kraljevu i Subotici delićemo sindikalni materijal i razgovarati sa građanima", rekla je Savić.
  • Marta

    29.04.2024 09:56
    Ha ha!
    I onda kad neko krene da prica o radnickim pravima u Srbiji meni dodje da bacim peglu. Gospodo ne moze i rostiljanje i borba za prava. Nema vise Tileta.
  • Kazak

    29.04.2024 07:49
    Za prvi maj radnici treba da se organizuju i iskoriste slobodne dane da iskažu nezadovoljstvo na uslove rada, a ne da idu da "roštiljaju".
    Mislim, jasno mi je zašto smo od '45 do '90 slavili i "roštiljali", pošto je proleterijat pobedio i dao fabrike radnicima, te nije ni bilo smisla boriti se dalje. Ali od '90 sve do danas, radnici su (opet) postali robovi kapitalizma i "gazda", stoga je moje pitanje za sve koji "roštiljaju": šta konkretno proslavljate??? Ono što smo izgubili pre 35 godina? Puno radnika je prijavljeno na minimalac, a ostalo primaju na "crno" (ako su uopšte i prijavljeni). Osvestite se radnici, neće niko da se bori za vas i vaša prava - sem vas samih!
  • Eon

    29.04.2024 07:40
    Slabački
    Sindikati u tigru nisu ni nalik sindikatima u Severnoj Americi. U pitanju je samo šminka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija