Vučić: I dalje velike šanse da Kosovo u maju uđe u Savet Evrope

Srbija ulaže maksimalne napore da spreči ulazak Kosova u Savet Evrope, ali su šanse da se to dogodi i dalje veoma značajne, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Tokom obraćanja javnosti, Vučić je rekao da Srbija očekuje da 16. maja bude glasanje u Komitetu ministara Saveta Evrope o članstvu Kosova u toj organizaciji.
"Vodi se sveobuhvatna kampanja neistina, sveobuhvatna kampanja fleksibilnog tumačenja prištinskih obaveza i sprovođenja različitih zavereničkih teorija o krivici srpskog rukovodstva zašto Kosovo neće sa ogromnom izvesnošću postati članica Saveta Evrope", kazao je Vučić.
Naveo je da Srbija daje "sve od sebe" da spreči ulazak Kosova u Savet Evrope i dodao da "time poštuje evropska pravila i uslove i sve ono što je sa Evropljanima i Amerikancima dogovorila, za razliku od njih".
 
"Jer, prva sekvenca u sprovođenju bilo kakvih dogovora bilo je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), ali posle čudnih poseta Atini dolazi do promene tih uslova. Više se nije govorilo o formiranju ZSO kao uslova za ulazak Prištine u Savet Evrope, kao ni o sprečavanju dalje eksproprijacije i formiranja takozvanih policijskih i vojnih stanica na severu Kosova i Metohije", naveo je Vučić.
 
Dodao je da je "suština ulaska Kosova u Savet Evrope pristup Evropskom sudu za ljudska prava pred kojim će podnositi tužve protiv Srbije".
 
Vučić je rekao da je za ulazak Kosova u Savet Evrope potreban glas 31 od 46 članica i dodao da kosovsko članstvo trenutno podržava između 29 i 33 članice i da su stvari na ivici.
  • @Joca

    30.04.2024 10:43
    @Joca to su tvoje lažne tvrdnje koje nisu utemeljene u 1244 rezoluciji. A po pravu UN mi možemo da učlanimo Kosovo u BRIKS i ODKB jer je to zvanična UN teritorija Srbije, i po 1244 rezoluciji Srbija ima pravo na 1000 vojnika. To je jedina vojska osim KFOR-a koji je neutralan koja može biti na Kosovu. Učlanjenjem Srbije u ODKB automatski tih 1000 vojnika bi imali Amblem Vojska Srbije/ODKB i gledajući da je to jedina regularna vojska, Kosovo je uz Srbiju postalo član ODKB-a. Isto tako i za BRIKS koji će da objavi svoju mapu na kojoj je Srbija sa celom svojom teritorijom. I onda ? Hoće li smeti neko da pisne ? Pamtim snimke iz Sirije kada je predsednik Asad pozvao Rusiju u vojnu pomoć, kako su Ruski vojnici presretali Američku Nato vojsku i pitali ih "šta radite ovde, ko vas je pozvao, mi smo ovde uz odobrenje predsednika Sirije, napustite područije" i morali su da odu
  • Новосађанин

    30.04.2024 08:04
    Ако приме тзв. Косово* у чланство, не видим зашто бисмо ми остали у СЕ. Како можемо бити равноправни са делом своје територије, који је под окупацијом, да се не лажемо?
  • Горица конобарица

    29.04.2024 22:03
    Неспособан политичар ,вата на сад ћу да заплачем ,ево сузе ми теку

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".