Stano: Lajčak nije bio neuspešan, možete nekome pomoći samo ako želi da prihvati pomoć

Evropska unija je iz dosadašnjih pregovora Beograda i Prištine naučila da ukoliko dve strane nisu voljne da pregovaraju niko na to neće moći da ih natera, izjavio je portparol EU Peter Stano.
Stano je rekao da je uloga EU u pregovorima da budu moderator dijaloga između Beograda i Prištine i da na taj način pomogne u pristupanju EU i prihvatanju evropskih modela političkog ponašanja kako bi našli rešenje za probleme svojih građana.
 
On je istakao da će Brisel biti tu, bez obzira na mandat izaslanika.
"Pre nije postojao mandat izaslanika, već je taj posao radio visoki predstavnik za spoljnu politiku. I to je znak koliko pažnje pridajemo toj stvari i koliko želimo da pomognemo Srbiji i Kosovu da krenu dalje, dan za danom", poručio je Stano,
 
Prema njegovim rečima, nije istina da je izaslanik Miroslav Lajčak bio neuspešan, već da dve strane nisu prihvatale kompromisna rešenja i da zato nije korektno da se njegov trud tako predstavlja jer je radio najbolje što je mogao uz punu podršku 27 zemalja članica EU.
"Nije čak ni faktički u redu da se kaže da je njegov mandat bio promašaj, jer on je postigao sporazum, ali dve strane nisu potpisale taj ugovor. Međutim, za nas to nikad nije bilo pitanje potpisa, taj ugovor je pravno obavezujući i ne postoji bolje objašnjenje činjenice da je pravno obavezujući od toga što je postao integralni deo pregovaračkog okvira i Srbije i Kosova", rekao je je Stano.
 
On je objasnio da ukoliko Srbija i Kosovo ne počnu sa implementacijom samo sebi nanose štetu, ugrožavaju budućnost u EU i benefite koje njihovi građani mogu dobiti od nastavka u procesu dijaloga.
 
"Mi ćemo nastaviti sa međunarodnom ulogom u svemu ovome i kao medijatori. Ako Borelj ne bude visoki predstavnik, biće neko drugi, kao i specijalni izaslanik. Trenutno razmatramo hoće li se ta pozicija obnavljati, ali će odluka biti doneta tek od avgusta", predočio je Stano.
 
On je naglasio da će do izbora novog izaslanika Lajčak obavljati svoj posao najbolje što može.
 
"Nije u pitanju šta EU treba ili ne treba da uradi, već se radi o stranama. Možete nekome pomoći samo ako su oni radi da prihvate pomoć", kazao je Stano, koji nije želeo da otkriva kada će biti izabran Lajčakov naslednik i da li su već počeli planovi u tom smeru.
  • Poglavlje 35

    30.04.2024 10:51
    Prekinuti sve pregovore oko Kosova u kojem je EU posrednik posle poglavlja 35 ! Srbija od sada da se pojavljuje samo u SB UN kada se priča o Kosovu i nigde više ! Ako to Vučić ne uradi posle ovih dešavanja sa poglavljem 35, sa SE i oko rezolucije o Srebrenici, oterajmo ga, a već prva prilika Beogradski i Novosadski izbori
  • Ha ha

    30.04.2024 10:12
    Kako samo palamudaju za sve pare...
  • Aha

    30.04.2024 02:04
    Znači, to se sada tako zove
    Moderator?
    Tako se sad zove termin kad drugu zemlju bombardujete, zagađujete, otimate, otcepljujete, postavljate svoje marionete itd....??

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija