Strane agencije o novoj Vladi Srbije: Povratak proruskih političara koji su pod sankcijama SAD

Nova vlada Srbije vratila je na vlast dvojicu proruskih zvaničnika koji su pod sankcijama SAD.
To odražava uporne bliske veze sa Moskvom uprkos proklamovanim nastojanjima zemlje da se pridruži Evropskoj uniji (EU), ocenjuje agencija AP.
 
U vladu je ušao bivši šef obaveštajne službe Aleksandar Vulin, koji je poslednjih meseci nekoliko puta posetio Rusiju, zajedno sa Nenadom Popovićem, još jednim pristalicom Rusije koji je pod sankcijama SAD, dok će ministar spoljnih poslova u prethodnoj vladi Ivica Dačić, takođe proruski političar, biti zadužen za ministarstvo unutrašnjih poslova u novom kabinetu, dodaje agencija.
AP podseća da je Miloš Vučević, novi premijer, ponovio da Beograd ne namerava da uvodi sankcije Rusiji i da "ne može i neće odustati" od prijateljstva sa Rusijom, ali i da integracija u EU ostaje "strateški cilj" dok su i "najbolje moguće" veze sa SAD u interesu Srbije.
Francuska agencija AFP povodom izbora nove srpske vlade piše da je bivši šef srpske obaveštajne službe Aleksandar Vulin, koji ima veze sa Kremljom i koji je predmet američkih sankcija, imenovan za potpredsednika vlade.
 
Agencija dodaje da je Vulin jedan od nekoliko ljudi koji su imenovani u novu vladu u kojoj su i druge ultranacionalističke i proruske ličnosti.
 
Srbija je kandidat za članstvo u EU od 2012. godine, ali za svoje energetske potrebe skoro u potpunosti zavisi od ruskog gasa.  Zemlja često skreće sa spoljnopolitičke linije Brisela i odbija da uvede sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, ali je u UN osudila rusku agresiju, podseća AFP.
  • zztop

    03.05.2024 13:32
    Vulin u rep.srpskoj senator u srbiji ser..tor ...
  • Miško

    03.05.2024 12:46
    @daždevnjak
    Znamo šta nam sledi a ti ? Hrist je Srbima ideologija , a ti si jadni zgubidan !
  • Hendl

    03.05.2024 10:56
    @raša salašar
    Ni nisi za drugo nego salaš hehe ,

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.