Analitičari o novoj Vladi: Spin dizajniran za Zapad, Rusiju i glasače kod kuće

Srbija je u četvrtak dobila novu Vladu u kojoj su ministarske pozicije poverene, između ostalog, dvojici ljudi sa američke crne liste i nekima koji su otvoreno proruski orijentisani.
Analitičari iz zapadnih zemalja veruju da je ovakav sastav vlade signal, piše N1.
 
"Nastavak poznate politike sedenja između dve stolice", smatra Bodo Veber, viši saradnik saveta za politiku demokratizacije (DPC) Berlin.
Na jednoj su oni zaduženi za komunikaciju sa Evropom i Amerikom, poput Marka Đurića i Tanje Miščević. Na drugoj ministri koji gledaju ka Moskvi poput Milice Đurđević Stamenkovski, kao i dvojica pod sankcijama SAD Aleksandar Vulin i Nenad Popović.
 
"Taj signal je prst u oko Evropi i SAD i zapadnim silama. Kao što je svojevremeno postavljanje Ane Brnabić na čelo vlade bio simboličan način da se kaže da Srbija prihvata neke evropske standarde. Ova sadašnja vlada više odgovara očekivanjima da neće biti napretka u evropskim integracijama", kaže Erik Gordi, profesor na Univerzitetskom koledžu u Londonu.
"Ovaj sastav vlade u ovom delu bih ja analizirao kao lekcije naučene od strane Vučićevog režima, zbog nedelovanja zapada, u smislu da režimu niko ništa ne može", navodi Veber.
 
Srbija ostaje na četiri stuba spoljne politike, kaže docent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Stevan Nedeljković.
 
"Ako pogledamo kadrovska rešenja u oblasti odbrane, u oblasti spoljne politike i evropskih integracija, mislim da ona govore u prilog tome da će želje SAD, odnosno očekivanja, biti ispunjena", smatra Nedeljković.
 
Profesor FPN Filip Ejdus opisao je sastav nove vlade kao "spin dizajniran za Zapad i Rusiju i za glasače kod kuće".
 
"To šalje poruku EU da ne treba previše da gura Beograd oko demokratije, vladavine prava ili Kosova ako žele da zadrže Srbiju u svojoj orbiti. Istovremeno, to signalizira Moskvi spremnost da ojača strateško partnerstvo sa Rusijom", rekao je Ejdus, a prenosi Biznis standard.
  • @ do godine u botošu

    05.05.2024 06:02
    Hehe
    Ti si sebi zadao realan cilj , ne znam zašto se trošiš na jalovim komentarima !
  • /

    05.05.2024 00:57
    /
    @@dogodine...
    vidi se kako ti je rusija mera
  • Професор

    04.05.2024 20:00
    Какве 4 столице и сличне небулозе. Срби седе на једној више од 1000 година а она је одређена припадношћу Словенима и православљу. Како је исто то и највећи народ Европе шта има више да паметујемо.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.