Porfirije na Uskršnjoj liturgiji ponovo o rezoluciji o Srebrenici: "Mi smo narod Golgote"

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije služio je u ponoć Pashalno jutrenje i Uskršnju liturgiju u hramu Svetog Save u Beogradu, saopštila je SPC.
Liturgiji je prisustvovalo nekoliko hiljada vernika, kao i ministri u Vladi Srbije Ivica Dačić, Maja Popović, Goran Vesić i Dubravka Đedović Handanović, beogradski nadbiskup Ladislav Nemet, princ Filip Karađorđević i drugi, dodaje se u saopštenju.
 
Patrijarh je, čestitajući Uskrs pozdravom "Hristos Voskrese", poželeo da "svi budemo bolji i da vaskrsnemo kao narod zajedno sa Hristom vaskrslim".
 
On je u Uskršnjoj poslanici naglasio da predlagači Rezolucije o genocidu u Srebrenci pokušavaju da srpski narod proglase počiniocem genocida, kao i da se ne obaziru na zločine počinjene nad Srbima.
Podsećajući na stradanja Srba u Prvom i Drugom svetskom ratu, patrijarh Porfirije je naveo da "istinitost toga stradanja nisu morale da potvrđuju nametnute amoralne rezolucije: njih su svedočila sama stradanja, bez lažnih svedoka u licu neposrednih potomaka i posrednih sledbenika izvršilaca stvarnog genocida".
 
"Sa žaljenjem podsećamo sve na činjenicu da je svet u kome živimo zaboravio genocid nad srpskim narodom u dvadesetom stoleću, kao i u vekovima koji su mu prethodili. Svako drugo brdo na mestima gde žive Srbi svojevrsna je Golgota", rekao je Porfirije.
 
"Teši nas i uspokojava činjenica da pripadamo narodu koji je u godinama mira, koje su dolazile posle strašnih vremena smrti, sledeći Jevanđelju Vaskrsloga Hrista na kome je utemeljen, praštao dužnicima svojim, a sa pripadnicima drugih naroda želeo i nastojao da izgradi bolju i zajedničku budućnost", naveo je on.
"Zbog toga danas snažno podižemo svoj glas i ukazujemo na apsolutnu neistinu i pokušaj nebivalog istorijskog revizionizma, u kome se nastoji da prostom inverzijom srpski narod, žrtva višestrukih genocida i etničkog čišćenja, bude proglašen za počinioca genocida. Ne umanjujemo razmere zločina u Srebrenici, ali, kao pravoslavni Srbi, ne prećutkujemo ni zločine nad srpskim narodom u okolini Srebrenice", naveo je patrijarh Porfirije.
 
Nažalost, istakao je, "na te zločine po srpskim selima u kojima su zatirane cele porodice i koji su se kontinuirano dešavali od 1992. do 1995. godine, ne obaziru se predlagači rezolucija".
 
"Po njima, postoji ekskluzivno pravo na žrtvu i bol zbog iste. Po nama, sve nevine žrtve su nevine žrtve, bile one muslimanske ili hrvatske ili pak srpske, što 'mudro' prećutkuju savremeni revizionisti i neprijatelji istorijske istine, koji svojim nametanjem ekskluzivnog prava na bol i žrtve, ostavljaju svima nama koji živimo na ovim prostorima kamen spoticanja za budućnost", naglasio je patrijarh.
 
On u poslanici govori i o Kosovu navodeći da je to kolevka i dom srpskog naroda, u kojem je ispleo venac hramova.
 
"Kosovo i Metohija su i naša kolevka i naš dom. Na Kosovu i Metohiji, u Staroj Srbiji, nalaze se naši živi i naši pokojnici. Mrtvih nema. Mi smo Crkva živih. Mi smo hrišćanski narod, narod Golgote i Vaskrsenja", naveo je patrijarh Porfirije.
"Mi smo narod hrišćanskog identiteta izraženog kroz zadužbine, koje čine najgušći molitveni venac hramova na svetu, venac koji smo ispleli na Kosovu i Metohiji. Tu se prepliću naša prošlost, sadašnjost i budućnost. Jer, ova sveta i 'krsnovaskrsna zemlja' za nas nije obična teritorija nego upravo ona sveta zemlja iz koje će se probuditi i vaskrsnuti naše 'polje suhih kostiju'", naglasio je patrijarh Porfirije.
 
Pozvao je da se "uvek molimo i da budemo uz našu stradalnu braću i sestre na Kosovu i Metohiji, koji su živi izraz nade, ljubavi, trajanja i pretrajavanja u Raspetom i Vaskrslom Hristu Gospodu, uz njih koji su meta nasilja samo zato što su pravoslavni hrišćani, pravoslavni Srbi, što su svoji na svome".
  • Новосађанин

    05.05.2024 19:47
    Јесмо и бићемо.
    Предодређени смо за страдање. Али, након тог страдања, долази Васкрсење.
    Христос васкрсе!
  • Вук

    05.05.2024 17:30
    ?
    А где му је Накић? Јел можда ту негде?
  • Miki

    05.05.2024 16:29
    Mary Poppins
    05.05.2024 • 09:28
    Nebeski Audi A8
    Tako je,pobije se za 1 dan 8000 ljudi, granatira se 4 godine Sarajevo,naprave se nevidjena zverstva po celoj sfrj, proteruje se 700 000 ljudi i progon se prenosi direktno na TV,sve to srpska crkva blagosilja,ne osudjuje i onda izadje ovaj koruptivni No1 k jos kaze kako smo mi narod golgote!!
    To je vrhunac besnila i bezobrazluka ,pa i za srpsku crkvu je previše


    Evo dokaz zašto je sns na vlasti. Lupio slažeš i onda misliš to je istina. Prvo kojih 8000? Kad bi to bila istina pa ne bi niko živ ostso tamo. Mi da smo toliko počinili zločina koji se pričaju pa ko bi živeo po hr slo bih? Sarajevo koliko je srba živelo pre rata u njemu prvo srbi proterani pa onda kada dobiješ odgovor kuknjava. I da zaboravljaš da je bskir držao sarajevo i prodavao alkohol i cigarete svojina po super ceni...koja zverstva? Da su bila jedan dan u ratu videla bi šta je rat.
    A crkva ti smeta ucrk u svakom komentaru pogotovu kad nešto nije po tvom kada crkva zauzme stav protiv fay osoba nevalja, kada podržava srbe ne valja. Pa koga da podrži? Tebe? Dosadna su na ovim komentarima svaki dan samo pljuješ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.