Porodiljsko odsustvo: Kako je u Srbiji, a kako u ostatku sveta?

Portal Velocity Global je, uz pomoć podataka Svetske Banke (The World Bank) napravio istraživanje o plaćenom, odnosno neplaćenom porodiljskom odustvu širom sveta.
Zemlje sa 100% plaćenim porodiljskim odsustvom
 
Zahtevi za porodiljsko odsustvo se razlikuju širom sveta u pogledu trajanja odsustva i naknade.
 
Listu zemalja koje garantuju novim majkama 100 odsto plate tokom celog perioda porodiljskog odsustva, čine Austrija, Mađarska, Holandija, Brazil, Francuska, Novi Zeland, Čile, Nemačka, Filipini, Kolumbija, Indija, Poljska, Kostarika, Izrael, Portugal, Hrvatska, Malezija, Singapur, Estonija, Meksiko, Slovenija i Španija, prenosi Euronews Srbija.
Zemlje u kojima nije plaćeno porodiljsko odsustvo
 
S druge strane, pet zemalja ne nudi državne garancije nadoknada za porodiljsko odsustvo. To su SAD, Maršalska ostrva, Mikronezija, Palau i Papua Nova Gvineja
 
Zemlje sa najdužim porodiljskim odsustvom
 
Kad je reč o zemljama koje nude najduže trajanje porodiljskog odsustva, na vrhu je Švedska, ali je i Srbija pri vrhu liste:
Švedska - 69 nedelja, uz 250 SEK (2.500 dinara) do 1.116 SEK (11.000 dinara) dnevno
Bugarska - 58,6 nedelja, uz 90% plate
Srbija - 52 nedelje, uz prosek zarade u poslednjih 18 meseci
Ujedinjeno Kraljevstvo - 52 nedelje, uz 90% plate
Kanada - 50 nedelja, sa platom od 55% (15 nedelja sa platom od 55%, plus 35 nedelja sa platom od 55% ili 61 nedelja sa platom od 33%)
Norveška - 49 nedelja, sa 100% plate (ili 59 nedelja sa 80% plate)
Slovačka - 34 nedelje, uz 75% plate
Češka - 28 do 37 nedelja, u zavisnosti od broja dece, uz platu od 70%.
Hrvatska - 26 nedelja, uz 100% platu
Novi Zeland - 26 nedelja, uz 100% platu
Grčka - 17 nedelja, uz 66% plate
 
Porodiljsko bolovanje u Srbiji otvara se najranije 45 dana, a najkasnije 28 dana pre datuma koji je određen kao termin porođaja. Porodiljsko bolovanje traje 3 meseca, a na njega se nadovezuje bolovanje radi nege deteta u trajanju od devet meseci. Ova dva bolovanja zajedno čine 365 dana (12 meseci) odsustvovanja sa posla, piše Euronews Srbija.
 
Za vreme odsustva, porodilja zaposlena kod poslodavca ostvaruje pravo na naknadu. Visina naknade se obračunava na osnovu zarade u poslednjih 18 meseci. Ona predstavlja zbir mesečnih osnovica na koji su plaćeni doprinosi na primanja koja imaju karakter zarade, za poslednjih 18 meseci koji prethode prvom mesecu otpočinjanja odsustva zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće, ili porodiljskog odsustva (ukoliko nije korišćeno odsustvo zbog komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće).
Kao osnovica se ne uzima samo zarada (uvećana za minuli rad), nego i sva ostala primanja (putni trošak, topli obrok, stimulacija, bonus i sl. u poslednjih 18 meseci. 
 
Maksimalna mesečna osnovica ne može biti veća od tri prosečne zarade u Srbiji. 
  • MK

    07.05.2024 14:25
    Svi sve znaju
    @ Jogi Letač
    Lepo svuda piše "nedelja", ali ne, Vi znate da to nije tačno, jer je u Slovačkoj "verovatno" u pitanju mesec. I odmah ste na osnovu te svoje pretpostavke, zanemarujući jasno napisane podatke, zaključili da je Srbiija daleko iza toga!
    Šta tu može da se kaže, sem da se preporuči možda da se za računar sedne u prisebnom stanju!?
  • Jogi Letač

    06.05.2024 14:08
    U Slovačkoj je verovatno 34 MESECA a ne nedelja (3 godine!) tako da je Srbija daleko iza. Jedna rođaka je već 5 godina na porodiljskom, jer se rodilo i drugo dete. U Srbiji možemo samo sanjati o tome.
  • Sim

    06.05.2024 13:12
    Podatak za UK je pogrešan - prvih 6 nedelja je 90%. Zatim do 39. nedelje je 90% ili £184 nedeljno (koje je manje, a Bogu mi na kiriju od 2000
    mesečno je malo). Posle toga je neplaceno. Poslodavac mora da odobri do 1 godinu dana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.