Vanredna situacija zbog požara na deponiji kod Užica, ministarka najavljuje "najmoderniju deponiju"

Zbog požara na deponiji Duboko kod Užica proglašena je vanredna situacija.
Vanredna situacija zbog požara na deponiji kod Užica, ministarka najavljuje "najmoderniju deponiju"
Foto: 021.rs
Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je prilikom obilaska deponije rekla da zbog nepristupačnosti terena i vremenskih prilika nije lako gašenje vatre.
 
"Želela sam da dođem ovde da se na licu mesta uverim da sve se dobro odvija i funkcioniše, da imamo dovoljno mehanizacije. Mi svakako moramo da radimo brže i da saniramo ovu situaciju što pre, a onda da krenemo u radove da regionalni centar Duboko Užice napokon dobije svoj evropski i svetski standard i da bude najmodernija deponija u ovom delu Srbije", rekla je ona.
Istakla je da Vlada Srbije radi na tome da što pre modernizuje regionalne i reciklažne centre širom Srbije i da je Duboko kod Užica jedan od centara koji je prioritet, ali je i najkompleksniji.
 
"Ovde su problemi stabilizacija terena, kosine, Turski potok ispod deponije, dakle samo telo deponije i sve to iziskuje veoma obimne radove. Vlada Srbije je odlučila da ulaže, a sanacija ove deponije će koštati 30 miliona evra", navela je ministarka.
 
Napomenula je da deponiju Duboko koriste skoro dva okruga i upravo je zato i problematična, pošto sve vreme, iz sata u sat, prima otpad iz devet opština. Prema njenim rečima to predstavlja problem, jer i kada se izabere izvođač i krene da se radi, deponija će i dalje biti aktivna.
"Dakle mi ne možemo da je zatvorimo i onda kažemo sada ćemo sve da sredimo, saniramo i stabilizujemo, nego će jedan deo ovog regionalnog centra uvek morati da radi", pojasnila je ona.
 
Najavila je da će tender za izvođača biti raspisan u narednih nekoliko dana i nakon njegovog izbora krenuće se u projektovanje, pribavljanje neophodne papirologije a radovi bi trebalo da počnu najkasnije do kraja godine, a verovatno i ranije, u septembru ili oktobru. "Posle sanacije i modernizacije vek ove deponije biće minimum 20 godina", naglasila je Vujović.
 
Ona je zahvalila pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, štaba za vanredne situacije koji su na terenu, kao i republičkim javnim preduzećima i privatnim putarskim firmama koje su svoju raspoloživu mehanizaciju usmerile kako bi što pre bio ugađen požar na ovoj deponiji.
  • Jovan

    06.05.2024 15:36
    Da vidite kako funkcionise JKP u Bajinoj Basti.. smece se istovara u krugu preduzeca..blizu centra grada..problem groblja nije resen..tj nema vise grobnih mesta.. pa sad gradsko groblje treba da se izmesta u seosko na nekom brdu gde je nema uslova ni za to seosko.. uzas..
    Samo bratske i partijiske kombinacije !
    Zivela Srbija !
  • Zokins

    06.05.2024 13:45
    Deponija
    Da ne bude kao u Hrvatskoj kod Osijeka ikod Zagreba.
  • Komšija

    06.05.2024 12:29
    Deponija
    A deponija u Beočinu koji mesecima tinja i smrdi čim padne kiša ili se promeni pritisiak vazduha????? Pritom ti gasovi i dim koji se oslobadja su izuzetno otrovni.
    Novinari pozabavite se i tim pitanjem malo molim vas. Ipak je to komšiluk 021/Novog Sada

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.