Evropa danas slavi Dan pobede nad fašizmom

U Evropi se danas, 8. maja obeležava Dan pobede nad fašizmom u znak sećanja na dan kada je 1945. stupila na snagu bezuslovna kapitulacija Nemačke u Drugom svetskom ratu.
Kapitulacija Nemačke stupila je snagu 8. maja 1945. u 23.01 čas po srednjeevropskom vremenu što je po moskovskom vremenu već bio 9. maj pa Rusija, ali i druge zemlje među kojima je i Srbija, Dan pobede zvanično obeležavaju 9. maja.
 
Istog dana, 9. maja, u Evropi se slavi Dan Evrope, u znak sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU.
Ove godine obeležava se 79. godišnjica završetka Drugog svetskog rata i 74 godine od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Evropske unije.
 
U zemljama EU poseban značaj ima Dan Evrope kao dan koji je označio prekretnicu u odnosima evropskih zemalja i otvorio put stvaranju zajednice država na tom kontinentu, dok je u Rusiji težište na proslavi Dana pobede u Drugom svetskom ratu.
Dan pobede nad fašizmom danas će u Beogradu obeležiti ambasadori Ukrajine, SAD, Italije, Kanade,  Norveške, Poljske i Slovenije, kao i predstavnici ambasada Nemačke, Francuske, Holandije i drugih zemalja polaganjem venaca u Spomen parku oslobodiocima Beograda.
 
Dan Evrope 9. maj biće u Beogradu obeležen danas i sutra.
 
Evropski pokret u Srbiji danas popodne organizuje simboličnu šetnju "Evropski putokazi", od Cvetnog trga do Trga republike, u kojoj će učestvovati predstavnici Foruma mladih, Delegacije EU, ambasada zemalja EU ,  međunarodnih organizacija, nevladinih organizacija i Ministarstva za evropske integracije Srbije.
 
U Endžio habu posle toga Forum mladih i Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji organizuju "Javni čas" o evropskim integracijama Srbije.
 
Na Dan Evrope, 9. maja šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre organizuje proslavu u botaničkoj bašti "Jevremovac".
 
U Novom Sadu je u toku program "Ritam Evrope" kojim se obeležava ovaj važan događaj, a detalje možete videti OVDE.
  • Zoran

    09.05.2024 10:17
    Zar ima ovoliko nacista u Vojv
    Čitam komentare i ne mogu da verujem da na komentare koji pozitivno govore o učešću Srbije u drugom ratu, pa prema tome i Vojvodine, koji "udaraju" minuse! Zar je i kod nas kao u Hrvatskoj toliko simpatizera Hitlera!!! I to izgleda najviše u mojoj Vojvodini, strašno...
    Znači nije se samo u EU krenula ofanziva neonacista, izgleda da guje imamo i mi u Srbiji!
  • Nemate

    08.05.2024 13:33
    Vi
    Pojma šta je fašizam,ne daj Bože ni da doživite.Do tada u "fašizmu"ispijajte kafe i pića u Zmaj Jovinoj,letujte po Grčkoj,Turskoj,Egiptu i drugim destinacijama,nisu ni Maldivi loši.
  • Bitka za Odžak 25.05

    08.05.2024 10:33
    kraj rata u Evropi
    Nikad mi neće biti jasno zašto se 8.maj 1945. slavi kao kraj 2 svetskog rata u Evropi, jer je rat još trajao ? A završio se poslednjim bitkom u Evropi u 2 svetskom ratu to je Bitka za Odžak 25.maja 1945 god u kojoj su poražene Ustaše i posle toga je NDH kapitulirala.
    Treba Srbija da traži promenu datuma proslave kraja 2 svetskog rata u Evropi i da počne se slavi pravi datum, a to je 25.maj 1945 god kada se odigrala poslednja bitka na tlu Evrope u WW2, a to je Bitka za Odžak.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.