Osim Zajedničke izjave o izgradnji zajednice: Srbija i Kina razmenile 28 dokumenata o saradnji

Predsednici Srbije i Kine Aleksandar Vućić i Si Đinping potpisali su Zajedničku izjavu o produbljivanju i podizanju sveuobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine.
Predstavnici Srbije i Kine su posle sastanka delegacija dve zemlje u Palati Srbija u prisustvu Vučića i Sija razmenili 28 dokumenata o saradnji.
 
Ugovor o izručenju i Ugovor između Srbije i Kine o sudskoj pomoći u građanskim i privrednim stvarima razmenili su ministarka pravde Maja Popović i član Politbiroa CKKP Kine, direktor Kancelarije komisije za spoljne poslove CKKP i ministar spoljnih poslova Vang Ji.
 
Ministar trgovine Tomislav Momirović i direktor Nacionalne komisije za razvoj i reforme Dženg Šanđije razmenili su Memorandum o razmevanju između Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine Srbije i Nacionalne komisije za razvoj i reforme Kine radi uspostavljanja Koordinacionog mehanizma za praćenje implementacije Srednjoročnog akcionog plana o zajedničkoj izgradnji inicijative "Pojas i put" između Vlade Srbije i Vlade Kine.
Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i direktor Nacionalne komisije za razvoj i reforme Dženg Šanđije razmenili su Memorandum o razmevanju o saradnji u oblasti zelenog i održivog razvoja između Ministarstva zaštite životne sredine Srbije i Nacionalne Komisije za razvoj i reforme Kine.
 
Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić i direktor Nacionalne komisije za razvoj i reforme Dženg Šanđije razmenili su Memorandum o razmevanju o jačanju saradnje u oblasti digitalne ekonomije između Ministarstva informisanja i telekomunikacija Srbije i Nacionalne uprave za podatke Kine.
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i ministar trgovine Vang Ventao razmenili su Protokol za unapređenje Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture između Vlade Srbije i Vlade Kine.
 
Ministar trgovine Tomislav Momirović i ministar trgovine Vang Ventao razmenili su Memorandum o razmevanju između Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine Srbije i Ministarstva trgovine Kine o saradnji u oblasti elektronske trgovine.
 
Ministar finansija Siniša Mali i direktor Državne administracije za carinske poslove Ju Đijenhua razmenili su Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Kine o saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima.
 
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović i direktor Državne administracije za carinske poslove Ju Đijenhua razmenili su Memorandum o razumevanju između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i Generalne uprave carina Narodne Republike Kine o saradnji u sprečavanju i kontroli avijarne influence.
 
Razmenili su i Protokol o fitosanitarnim uslovima za izvoz svežih borovnica iz Srbije u Kinu i Protokol o inspekcijskim, karantinskim i sanitarnim zahtevima za izvoz suvih šljiva iz Srbije u Kinu.
 
Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i ambasador Kine u Beogradu Li Ming razmenili su Memorandum o razmevanju o saradnji na ublažavanju siromaštva posredstvom nauke i tehnologije.
 
Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić i Ambasador Kine u Beogradu Li Ming razmenili su Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija i Sporazum o radio-televizijskoj i onlajn audio-vizuelnoj saradnji.
 
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i ambasador Kine Li Ming razmenili su Memorandum o razmevanju u oblasti geologije i rudarstva.
 
Ministar kulture Nikola Selaković i ambasador Kine Li Ming razmenili su Program saradnje u oblasti kulture između Ministarstva kulture Srbije i Ministarstva kulture i turizma Kine za period 2025-2028. godine i Zajedničko saopštenje Ministarstva kulture Srbije i Ministarstva kulture i turizma Kine o zvaničnom osnivanju Kineskog kulturnog centra u Beogradu.
 
Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i ambasador Kine Li Ming razmenili su Memorandum o razmevanju između Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije i Kineske nacionalne svemirske uprave o saradnji u oblasti inovacija u istraživanju i korišćenju svemirskog prostora u mirnodopske svrhe i Memorandum o razmevanju o saradnji u Međunarodnoj lunarnoj istraživačkoj stanici.
 
Potpredsednica Olimpijskog komiteta Milica Đuričić i Ambasador Kine Li Ming razmenili su Memorandum o razmevanju o sportskoj saradnji između Olimpijskog komiteta Srbije i Olimpijskog komiteta Kine.
 
Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i Direktor Nacionalne agencije za međunarodni razvoj i saradnju Luo Džaohui razmenili su Sporazum o privredno-tehničkoj saradnji o pružanju bespovratne pomoći između Vlade Srbije i Vlade Kine.
 
Razmenili su pisma o izradi studije izvodljivosti za projekat Ministarstva prosvete "Pametno obrazovanje i digitalne škole" između Vlade Srbije i Agencije za međunarodnu razvojnu saradnju Kine, kao i Memorandum o razmevanju o saradnji u oblasti razvoja ljudskih resursa između Ministarstva za evropske integracije Srbije i Agencije za međunarodnu razvojnu saradnju Kine.
Razmenjeni su i sporazum o razmeni vesti i saradnji između Novinske agencije TANJUG i Novinske agencije Sinhua, Memorandum o razmevanju između Službe za saradnju sa medijima predsednika Srbije i Kineske medijske grupe i Memorandum o razumevanju između Politika novine i magazini i Kineske medijske grupe.
 
Direktor Radio-televizije Srbije Dragan Bujošević i zamenik šefa Odeljenja za publicitet CKKP Kine i direktor Kineske medijske grupe Šen Haisijung razmenili su Sporazum o produbljivanju saradnje između Javne medijske ustanove Radio-televizije Srbije i Kineske medijske grupe.
 
Ministar kulture Nikola Selaković i zamenik šefa Odeljenja za publicitet CKKP Kine i direktor Kineske medijske grupe Šen Haisijung razmenili su Pismo o namerama između Ministarstva kulture Srbije i Kineske medijske grupe.
  • Nana

    09.05.2024 06:32
    E, jbg! Meni jedno stablo šljive uopšte nije rodilo, na drugom ima par plodova. Borovnice isto nemam, mislim uopšte nemam. Kakva propuštena prilika!
  • BRICS no Alternativ

    08.05.2024 20:54
    Oterajmo Vučića na Beogradskim i Novosadskim izborima jer danas nije tražio člansrvo u BRICS ! Posle poglavlja 35 nema šta Srbija da čeka i gubi vreme sa EU, nećemo valjda da gubimo još 30 god kao Turska ? Oterajmo Vučića i da dovedemo nekog ko će Srbiju da učlani u BRICS
  • 9

    08.05.2024 17:04
    To izgleda ovako
    "Pojas i put" u prevodu sa kineskog znači : SrBadiji će stegnuti pojas lokalni kabadahije , a oni će debelo naplatiti gradnju kozijih staza uz pomoć svojih zatvorenika koji će biti hranjeni sa kazana za serBska obdaništa . Prenos dugovanja od 20 Mlrd dolara se prenosi i na naredna pokolenja iz njihove provincije koju trenutno vodi 577.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.