Danas se slavi Dan pobede nad fašizmom

Dan pobede nad fašizmom obeležava se danas u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je bezuslovnom kapitulacijom Nemačke okončan Drugi svetski rat u Evropi.
Deveti maj se od 1950. godine slavi i kao Dan Evrope. 
 
Bezuslovnu kapitulaciju Nemačke u Berlinu je nešto iza ponoći potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder.
Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa i njihovih saveznika još nekoliko dana pružali otpor.
 
U Jugoslaviji je to potrajalo do 15. maja.
 
Datum koji predstavlja definitivni završetak Drugog svetskog rata jeste 2. septembar, kada je na američkom bojnom brodu "Misuri" u Tokijskom zalivu Japan potpisao kapitulaciju posle bačenih atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki.
U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina našla se 61 država i oko 110.000.000 vojnika. Procene govore o 50 do 80 miliona poginulih, među njima je bilo 38 do 55 miliona civila.
 
Državna komisija bivše Jugoslavije svojevremeno je objavila da je u ratu poginulo 1.706.000 osoba, među njima više od 300.000 boraca.
 
Deveti maj obeležava se i kao Dan Evrope, jer je tog dana 1950. godine ministar spoljnih poslova Francuske Robert Šuman objavio deklaraciju kojom je pozvao na uspostavljanje novog poretka u kojem ne bi bilo mesta za sukobe među evropskim zemljama.
 
Suština njegove ideje bila je u uspostavljanju zajedničkih tela, tačnije odnosa, najpre u proizvodnji i distribuciji uglja i čelika kao temelja industrijske snage.
 
Naredne godine osnovana je Evropska komisija za ugalj i čelik, koja je vremenom prerasla u Evropsku ekonomsku zajednicu, da bi četiri decenije kasnije, 1991. u holandskom gradiću Mastrihtu bila proglašena Evropska unija.
 
Evropski savet je 1955. godine u Milanu odlučio da se dan objavljivanja Šumanovog plana - 9. maj, obeležava kao Dan Evrope.
Obeležavanje Dana pobede
 
Povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović predvodiće u 11 časova državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti u okviru kompleksa Groblja oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu.
 
Ceremoniji obeležavanja prisustvovaće i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, MUP-a, Grada Beograda, SUBNOR-a Srbije, kao i predstavnici diplomatskog kora.
 
U 13 časova kod Spomenika sovjetskim veteranima na Avali venac će položiti i odati počast pomoćnica ministra Sanja Lakić.
 
U 20 časova u Narodnom pozorištu biće održana Svečana akademija.
  • Maja

    09.05.2024 15:07
    Na Spomen-kompleksu groblja oslobodilaca Beograda položeni su venci povodom 79. godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Šta na to kaže Fon Potrčko , izostao je da se ne zamera drugarima iz III Rajha
  • @Lokalac=mohikanac

    09.05.2024 14:41
    Ima ih dosta ali su se prerušili u "antifašiste".
  • ex chapman

    09.05.2024 09:27
    pobeda
    a niko ne primecuje da veci dao Evrope slavi Dan pobede 8. maja :D

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.