Vulinov lov na veštice: Šta se krije iza zagovaranja "ruskog" zakona o stranim agentima

Nesrećnih devedesetih godina, u vreme vlasti Slobodana Miloševića, njegovi politički protivnici često su u režimskim medijima nazivani stranim plaćenicima.
Vulinov lov na veštice: Šta se krije iza zagovaranja "ruskog" zakona o stranim agentima
Foto: 021.rs
Sada, tri decenije kasnije, snage koje su činile važan deo Miloševićeve vlasti ponovo prizivaju lov na strane plaćenike, prenosi NIN.
 
Učinio je to Bojan Torbica, poslanik i član Predsedništva Pokreta socijalista (PS), na sednici Skupštine na kojoj je birana Vlada Srbije premijera Miloša Vučevića, a u kojoj je potpredsednik Aleksandar Vulin, osnivač PS i nekadašnje poznato lice Jugoslovenske levice Miloševićeve supruge Mirjane Marković.
Torbica je pozvao na usvajanje tzv. zakona o stranim agentima, tražeći da svim organizacijama koje dobijaju pomoć iz inostranstva uskrati državno finansiranje, te da one budu označene kao strani agenti.
 
On se, pritom, pozvao na američki FARA (Foreign Agents Registration Act) zakon i naveo da se radi o "nevladinim organizacijama koje otvoreno rade protiv državnih i nacionalnih interesa Srbije". 
Prema njegovom predlogu, takve organizacije morale bi da se registruju kao strani agenti, da prijavljuju novac dobijen iz inostranstva, aktivnosti koje su njime finansirane i da na kraju svake godine podnesu detaljan izveštaj o tome.
 
Jasno je da Torbica u ovom slučaju govori ono što njegov partijski ideolog Aleksandar Vulin misli, prenosi NIN. Jer, i sam Vulin je nedavno, pre nego što je postao potpredsednik Vlade, na jednoj od televizija govorio o nečem sličnom, takođe pozivajući se na američko zakonodavstvo.
 
Pomalo čudno zvuči da se čovek koji je pod sankcijama SAD zbog "korupcije, umešanosti u organizovani kriminal i trgovinu drogom i veza sa Rusijom", poziva na tekovine upravo te zemlje. Pre će biti da je Vulin, višestruki nosilac kremaljskih odlikovanja i političko-obaveštajni intimus glavnog ruskog špijuna Nikolaja Patruševa, za tako nešto inspiraciju našao tokom svojih brojnih poseta Moskvi.
 
Američki idoli ruskog čoveka
 
Američki FARA (Foreign Agents Registration Act), donet 1938. kako bi se sprečila nacistička propaganda, a kasnije u više navrata dopunjen, predviđa da se kao strani agenti registruju oni koji rade ili lobiraju u interesu stranih entiteta. Dakle, nije uslov da budu finansirani iz inostranstva niti su to svi oni koji dobijaju novac van SAD. Međutim, sličan ruski zakon malo je "dorađen", pa predviđa da svi koji dobijaju podršku iz inostranstva ili su "pod uticajem iz inostranstva", postaju strani agenti i, gle čuda, podudara se baš sa onim što je Torbica predložio, napominje ovaj portal.
 
Kao takav, postao je jedno od glavnih oruđa za obračun Kremlja sa svima koji bi na neki način mogli da ugroze ili ukažu na loše strane rada vlasti. Na spisku stranih agenata našli su se tako nezavisni mediji, nevladine organizacije (NVO), te pojedinci (brojni novinari, među kojima i dobitnik Nobelove nagrade za mir Dmitrij Muratov, opozicioni lideri Mihail Kasjanov i Mihail Hodorkovski), pa su mnogi od njih morali da se presele u inostranstvo kako bi izbegli visoke novčane kazne.
 
Na osnovu tog zakona, bez ikakve sudske odluke, zabranjen je rad više od 100 medija, kao i velikog broja NVO, među kojima su čak i naučne fondacije ili esnafska udruženja.
 
Sličan zakon u Republici Srpskoj namerava da donese Milorad Dodik, čija vlast je takav predlog predala parlamentu pre nekoliko meseci, ali još nije usvojen, a naišao je na žestoke kritike domaće i strane javnosti.
 
I mađarski premijer Viktor Orban doneo je takav zakon 2017, ali je on povučen pošto je Evropski sud pravde ustanovio da se njime krši evropsko zakonodavstvo.
Zakon o "stranim agentima" nedavno je zapalio i Gruziju, gde su se desetine hiljada ljudi okupile na protestima protiv usvajanja "ruskog zakona" i namere vlasti da ih, kako tvrde demonstranti, udalji od evropskih integracija, a približi Moskvi. 
 
Govori ono što vlast misli
 
Vulin i njegova partija inače su u srpskoj vladajućoj koaliciji "velikog šatora", koja okuplja raznolike ideološke saveznike, od krajnje nacionalističkih, do navodno proevropskih, najčešće zaduženi za širenje nacionalističkog i proruskog narativa. Da postoji mogućnost kako je ovaj predlog Vulinove partije zapravo ono što je na umu najjačoj stranci vlasti, SNS-u, smatra i Maja Stojanović, izvršna direktorka Građanskih inicijativa.
 
"Vulin i njegova partija oduvek igraju ulogu promotera onoga što vlast misli, ali ne sme da kaže. Za potrebe sedenja na dve stolice, neophodno je da čelnici SNS-a pričaju o važnosti civilnog društva i demokratiji, a da se onda sateliti SNS-a obračunavaju sa tim istim civilnim društvom tražeći zakone o stranim agentima", kaže Stojanović za NIN.
 
Kritika vlasti, bilo da se radi o ukazivanju na korupciju, kršenje ljudskih i manjinskih prava, veze sa kriminalom ili loše stanje demokratije, nikada nije bila jednostavan posao u Srbiji. Razlika je bila samo u tome koliko je koja vlast bila spremna da manje ili više nevoljno prihvati takve kritike, ili da se trudi da ih uguši. Zakon o stranim agentima bio bi, tako, krupan korak u gušenju kritika vlasti koje dolaze od javnosti, a ne opozicionih političkih stranaka. 
 
Da je u predlozima donošenja zakona o stranim agentima zapravo posredi tako nešto, a ne "razobličavanje" onih koji rade za strane interese, jasno je i po tome što i sama država dobija ogromnu stranu pomoć, čime se i predstavnici vlasti često javno hvale. Na tu nelogičnost ukazuje i Maja Stojanović.
 
"Bilo koja partija koja se zasniva na demokratskim principima razume međunarodnu solidarnost i potrebe davanja razvojne pomoći drugim zemljama. Većina te razvojne pomoći ide samoj državi, dok oko tri odsto organizacijama civilnog društva. Optužbe o stranim agentima tu potpuno gube bilo kakvu logiku - ukoliko se civilno društvo za tih tri odsto razvojne pomoći optužuje da je strani agent, onda bi prvo partije na vlasti trebalo da se odreknu 97 odsto sredstava tih istih fondova", kaže ona za NIN.
 
Opširnije čitajte portalu NIN-a.
  • zbog ovoga na slici

    23.05.2024 17:15
    i drugara mu pevača
    s koferčetom onoga što ne zna šta je diplomirao i svih takvih na čelu sa njihovim šefom odavno se ne izjašnjavam kao Srbin
  • @@Aleksej

    23.05.2024 14:10
    Bot nije onaj sa razlicitim misljenjem vec onaj bez misljenja, koji ponavlja kao papagaj sta je cuo od sefa i ovlascenih propagandista
  • @Aleksej

    23.05.2024 09:31
    Mislite onako kako vi volite da nalepite etiketu "bot" svakome sa različitim mišljenjem od vašeg i pretite kako ćete neistomišljenike vijati po ulicama?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija