Stejt department: Razočarani smo što su Vulin i Popović predloženi za funkcije u Vladi Srbije

"Razočarani smo kada vidimo dve sankcionisane osobe predložene za funkcije u novoj vladi", naveo je portparol Stejt departmenta u pisanoj izjavi za Glas Amerike.
Stejt department: Razočarani smo što su Vulin i Popović predloženi za funkcije u Vladi Srbije
Foto: 021.rs
Prema najavama mandatara Miloša Vučevića, nova Vlada Srbije imaće i dva člana koji su pod sankcijama SAD: Aleksandra Vulina, koji je predložen za potpredsednika vlade, i Nenada Popovića, predloženog za ministra bez portfelja.
 
"Naš stav o gospodinu Vulinu je dobro poznat. On ostaje pod američkim sankcijama", navodi se u izjavi portparola Stejt departmenta. 
 
Takođe se ističe da Sjedinjene Države ne igraju nikakvu ulogu u kadrovskim odlukama srpske vlade.
Mandatar za sastav nove Vlade Srbije i predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević saopštio je u utorak imena ministara koje će predložiti za novi sastav Vlade.
 
Čitajući imena sastava budućeg kabineta Vučević je, između ostalog, kao budućeg potpredsednika vlade naveo i Aleksandra Vulina - jednog od najkontroverznijih aktera na srpskoj političkoj sceni - za koga se smatra da je čovek sa snažnim ruskim vezama i koji se od 11. jula prošle godine nalazi na listi sankcija Sekretarijata za finansije Sjedinjenih Država zbog "koruptivnih i destabilizujućih dela", zarad unapređivanja sopstvenih političkih agendi i ličnih interesa, a na štetu mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.
"Sankcionisanje Aleksandra Vulina pokazuje rešenost Sjedinjenih Država da pozovu na odgovornost osobe koje se bave koruptivnim poslovima čime unapređuju sopstvene političke agende i lične interese na štetu mira i stabilnosti u području Zapadnog Balkana. Ti koruptivni poslovi olakšavaju širenje ruskih zlonamenih aktivnosti u Srbiji i regionu", navedeno je u saopštenju Kancelarije za kontrolu strane imovine američkog Sekretarijata za finansije (OFAC) kada su sankcije uvedene u julu 2023.
 
Brajan Nelson, podsekretar za terorizam i obaveštajne finansije, poručio je tada da američke vlasti neće oklevati da sankcionišu zvaničnike koji zloupotrebljavaju funkciju za ostvarivanje lične koristi - istovremeno podrivajući demokratiju na Zapadnom Balkanu.
 
U saopštenju je navedeno da je Vulin, visokopozicionirani zvaničnik u nekoliko saziva Vlade Srbije (obavljao funkciju ministra odbrane i unutrašnjih poslova), umešan u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije u vezi sa narkoticima i zloupotrebu javne funkcije.
 
"Vulin je ostvarivao koristoljubiv odnos sa trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem – pomažući da se Tešićeve ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije. Vulinovo postupanje unapredilo je korupciju u institucijama vlasti u Srbiji. Ova dela uključuju korišćenje njegovog autoriteta za ličnu korist, uključujući umešanost u lanac trgovine drogom. Koristio je svoju funkciju da podrži Rusiju, olakšavajući ruske zlonamerne aktivnosti koje degradiraju bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana i obezbeđujući Rusiji platformu za dalji uticaj u regionu", navedeno je u saopštenju.
 
Ukazano je da institucije čiji je bio čelnik u prošlosti nisu na meti sankcija.
 
Američki Stejt department uveo je u novembru 2023. sankcije protiv Nenada Popovića, bivšeg ministra bez portfelja u Vladi Srbije, i kompanija koje se povezuju sa njim.
 
"Popović održava bliske veze sa Kremljom i koristi svoju mrežu za korumpirane šeme da bi se lično obogatio", naveo je u saopštenju portparol Stejt departmenta Metju Miler.
Popović je nekadašnji potpredsednik Narodne skupštine Srbije i predsednik poslaničke grupe prijateljstva sa Ruskom Federacijom. Bivši je potpredsednik Demokratske stranke Srbije.
 
"Nenad Popović je bio ministar srpske vlade od 2017. do 2022. godine, a osnovao je nacionalističku Srpsku narodnu partiju 2014. Popović je vlasnik brojnih kompanija i holdinga u Srbiji i Rusiji. Od 1990-ih, Popović je koristio svoje poslove u Rusiji da bi se obogatio i stekao bliske veze sa visokim liderima Kremlja. Popović nastavlja da koristi svoje veze u Kremlju da obezbedi poslove za svoje holdinge, od kojih većina posluje u sektoru konsaltinga, nekretnina i elektronike ruske privrede, kako bi izgradio svoje lično bogatstvo kroz pronevere i poreske šeme. Stejt department označava Nenada Popovića kao nekoga ko radi za sektor elektronike Ruske Federacije. Popovićevi glavni holdinzi sa sedištem u Rusiji uključuju 'Asset Electro LLC' i 'Asset Automation LLC'. 'Mosen Esset Management LLC' upravlja svakodnevnim operacijama Popovićevih holdinga u Rusiji", saopštile su američke vlasti.
  • milicica

    02.05.2024 17:13
    iskreno
    i ja sam razocarana al ko me sisa
  • Zeze

    02.05.2024 17:03
    Kome se prikloniti
    Mi kao obican narod nemamo koristi ni od amera ni od rusa zivimo neki besmislen zivot ali zato neka elita koja tu mesetari ima dobar zivot para racune u inostranstvu avione kamione mi ih biramo nazovi na izborima mi pristajemo na ovo ludilo blesav narod
  • Fantom iz opere

    02.05.2024 16:54
    Mirođije
    Jbs nama šta mirođije iz deprdmenta misle. Naš problem je mnogo veći, a to je vređanje prosečne inteligencije. Obzirom da se to ponavlja iz godine u godinu, čimi se da je sprdska inteligencija ispod proseka. A izbor tetkinog čeda, zaštitnog lica Jovanjice, a i ostalih šliht majstora, poltrončina, lezilebovića, lažnih doktora, nepismenjakovića i ostale kvazi elite, nastale guranjem ruke u tuđ džep, itekako vređa i boli.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.