Promene u SPC: Episkop Pahomije kojem se sudilo za pedofiliju unapređen u čin mitropolita?

Sabor Srpske pravoslavne crkve na nedavnom zasedanju razmatrao je promene u crkvenoj organizaciji po kojima bi se značajno povećao broj mitropolija.
Tu titulu bi, po svemu sudeći, mogao da ponese i dosadašnji episkop vranjski Pahomije.
 
Međutim, kako navodi izvor Nova.rs iz SPC, pomenute izmene zbog nejasnog kriterijuma nisu našle na potpuno odobravanje ni u samim crkvenim krugovoima, pa se još razmišlja da li će biti konačne, kako i na koji način će biti objavljene.
U zvaničnom saopštenju piše samo da se Sabor bavio "izmenama i dopunama odredaba Ustava SPC koje se tiču titulatura eparhijskih arhijereja", ali se ne precizira o čemu se konkretno radi.
 
Da je u pitanju podizanje više sadašnjih episkopskih titula potvrdila je i Eparhija zvorničko-tuzlanska, a u javnosti se pominjalo 10 do 15 novih titula mitropolita.
Episkop Fotije je u tekstu pod naslovom "Reč o novim titulama u SPC" naveo da će njegova nova titula biti arhiepiskop i mitropolit zvorničko-tuzlanski, ali da će početi zvanično da se primenjuje kada službeno o tome dobije pisanu odluku Sabora.
 
"U svakom slučaju dobijanje ove drevne titule, lično smatram blagoslovom Crkve, i gledam na to kao na zajednički doprinos svih crkvenih delatnika i svih naših vernika kroz istoriju, a posebno onih od 1920. godine, kada je naša eparhija iz statusa mitropolije, zarad jedinstva Srpske Crkve, vraćena u status eparhije", naveo je episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, na sajtu eparhije.
 
Nejasni kriterijumi
 
Međutim, kako tvrdi sagovornik Nova.rs iz SPC koji je želeo da ostane anoniman, ove promene nisu baš naišle na odobravanje u samoj Crkvi, prvenstveno zbog nejasnog kriterijuma po kom eparhije prerastaju u mitropolije.
 
"Prvobitna ideja je bila da status mitropolije dobiju sve takozvane stare eparhije, odnosno one koje su formirane još u 13. veku, odnosno što ih je osnovao još Sveti Sava, kao i da taj status imaju i veliki regionalni centri. Onda se pojavio i predlog da bi bilo dobro da titulu mitropolita dobiju i oni koji su dugo na čelu pojedinih eparhija, mada nije bilo različitih tumačenja da li bi to trebalo da budu oni sa preko 15, 20 ili 25 godina episkopskog staža. Po tom kriterijumu bi među mitropolite verovatno upao i episkop Pahomije", objašnjava izvor Nova.rs.
 
Međutim, kako dodaje, cela ta reorganizacija nije baš naišla na oduševljenje u crkvenim krugovima, pa još uvek nije sigurno da li će zaživeti u ovom obliku ili će doći do nekih korekcije.
 
Postupak zbog seksualnog zlostavljanja
 
Bez obzira na to ko su ostali episkopi koji bi mogli da dobiju titulu mitropolita, nema sumnje da bi najviše u javnosti odjeknula takva vrsta nagrade za episkopa vranjskog Pahomija, protiv koga se, između ostalog, vodio sudski postupak zbog seksualnog zlostavljanja tri maloletna dečaka, kao i jednog punoletnog.
 
Četvorica mladića su 2002. godine optužili Tomislava Gačića (Pahomija) za seksualno zlostavljanje u periodu od 1999. do 2002. u službenim prostorijama Eparhije vranjske, a krivične prijave protiv njega podneli su 31. decembra 2002. godine.
 
Trojica mladića tada su imala manje od 14 godina, a jedan je bio stariji. Sudski postupak je vođen za trojicu oštećenih. Za ceo skandal se saznalo 8. januara 2003. godine, kada su mladići u svojim svedočenjima naveli da ih je vladika pipkao, mazio, terao ih da se "druže", što su oni odlučno odbili.
Posle višegodišnjeg postupka vladika Pahomije je oslobođen 2006. godine, a Vrhovni sud Srbije je 2007. konstatovao da je bilo propusta u radu nižih sudova. Međutim, njegova presuda bila je deklarativnog karaktera i nije mogao da se ponavlja postupak.
 
Orden od Vučića
 
Vladika Pahomije je u februaru 2022. godine u ime manastira Prohor Pčinjski primio Sretenjski orden prvog stepena u Palati Srbija u Beogradu iz ruku predsednika Aleksandra Vučića.
 
Orden je dodeljen manastiru za naročite zasluge u očuvanju i negovanju pravoslavlja i tradicije srpskog naroda povodom 950 godina postojanja. Opširnije čitajte na portalu Nova.rs.
  • Ovdašnji

    23.05.2024 09:01
    Ovde neki zamenjuju teze. Pedofila ima u svakoj profesiji, jer sama patologije nije povezana sa zvanjem. Ovde je problem što se sveštena lica štite od strane crkve i države. Sve to vernike odvraća od crkve, ali ne i od Boga.
  • Tko je tko

    23.05.2024 08:53
    Besmislena urlajuca mrznja od strane botova medju kojima nema ni 0,1% Srba. A mrznja zakonito ubija onoga ko mrzi, i isto tako jaca predmet mrznje. Neporeciva i neoboriva cinjenica je - za razliku od ostalih, u SPC NIKADA NIJE zabelezen NI JEDAN JEDINI slucaj pedofilije! A nije zabelezen ni medju gradjanima pravoslavne veroispovesti! Tako da, ...... ..!
  • Particulare matter

    23.05.2024 08:40
    SPC pokriva teritoriju Srbije, Crne Gore, i delove Bosne i Kosova, pa svoje članove, begunce od zakona, kriminalce, švercere oružja, pedofile prebacuje iz crkava i manastira iz jedne države u drugu kako bi izbegli krivičnu odgovornost. Ovo im više dođu kao oficirski činovi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija